НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 3209617 Картинка 5278038 Картинка 7488348 Картинка 1073502 Картинка 689954 Картинка 3605498 Картинка 5247839 Картинка 10312397 Картинка 5539180 Картинка 2032320

Сектор Стрелба с лъкПреподаватели- Гл. ас. Михаил Оцетов, доктор

Спецалността „Стрелба с лък“ в НСАПървата секция по стрелба с лък е основана от Тодор Лазаров във Велико Търново през 1978 г. по случай честването на 13-вековния юбилей на българската държава. Същата година във В. Търново е проведено демонстративно състезание.
Официално като спорт стрелбата с лък се е утвърдила през 1979 г. когато се изградила Републиканска комисия към Българската федерация по спортна стрелба. През 1983 г. се обособява самостоятелна Българска федерация “ Стрелба с лък “ (БФСЛ).
През м. май 1980 г. бил проведен първия курс за обществени треньори.

Спецалността стрелба с лък се изучава в НСА от 1984 г.. Първият хоноруван преподавател е Тодор Лазаров (1984 -1993 г.), а първият редовен преподавател е Луна Доскова (1989-1992 г.). През 1992 г. е обявен нов конкурс за редовен преподавател. Същият е спечелен от Михаил Оцетов, който и понастоящем е преподвател по стрелба с лък в НСА.

Възпитаници на Академията респективно на специалността „Стрелба с лък” намират реализация като ръководители, треньори в нацоналните отбори (В.Стефанов, Мих.Оцетов, Д. Павлов, И.Цонева, Ив.Й.Иванов, Й.Джамбазов, Ив.Т.Иванов, Пл.Миткина), състезатели и съдии и треньори и ръководители във водещите клубове у нас,както и в чужбина, където Иван Йотов е изплънявал длъжността треньор на нациолните отбори на Кипър (1999-2003),на Индия (2004) и понастоящем (2011)на Сингапур.

Първото участие на срелци с лък е на Олимпийски игри е било през 1980 г., на ХХІІ-те игри в Москва. Двамата ни представители били Петьо Кишев и Цветанка Стойчева (завършила НСА)от гр. Велико Търново. Ц. Стойчева се класира на 27 място от 29 жени.

Даниел Павлов (понастоящем студент от НСА) на Европейското първенство за юноши и девойки в гр. Аркашон – Франция през 1985 г. завоюва златен медал на 50м. и бронзов в крайното класиране.

През 1990 г. България беше домакин за първи път на Гранд При турнир – кръг от Европейска купа, който се проведе във София, където Славянка Кънева (тогава студентка в НСА) с безапелациоона стрелба печели първото място при жените. През 1992 г., Иван Йотов (завършил НСА) спечелва квота за Олимпийските игри през август месец в Барселона, където се класира на 35 място от 75 мъже. 
На Европейското първенство в Чехия през 1994 г. Иван Йотов (завършил НСА) се класира на престижното ІІI - то място. 
През 1996 г., Иван Йотов (завършил НСА) спечелва втора квота за ОИ в Атланта през 1996 г., но ръководството на БФСЛ, дава правото на Стефан Мляков (завършил НСА) от гр. Габрово да участва. Той се класира на 45 място от 64 участника. На Световното първенство по стрелба с лък на закрито в гр. Ним – Франция през 2003 година, националният ни отбор в състав Иван Йотов (завършил НСА), Явор Христов (завършил НСА) и Пламен Петров се класират на второ място отборно.
През март 2004 г. на Европейско първенство на закрито в гр. Сасари – Италия, Явор Христов (завършил НСА) завоюва 8-мо място, а на откритото Европейско първенство в Белгия спечели 10 място в индивидуалната надпревара.
На 21 май, 2004 г., на Европейското първенство в Брюксел – Белгия, Явор Христов (завършил НСА) успя да вземе една от последните три Европейски квоти за Олимпиадата в Атина през август, 2004 г. Той се класира на 28 място на ХХVIII-те Олимпийски игри. 
През 2005 г. на Световно първенство / на закрито / в Алборг-Дания през март месец, Явор Христов (завършил НСА)се класира на 17 място. 
През юни, 2005 г, на Световното първенство / на открито / в Мадрид – Испания, Явор Христов (завършил НСА)се нареди на 15 място в крайното класиране.
От 05.07 до 09.07.2005 г. България беше домакин за втори път на Европейско Гранд При по стрелба с лък. В състезанието взеха участие 160 състезатели от 26 държави, но не само от Европейски страни. Имахме участници от САЩ, Япония, Китай, Австралия и др., които проявиха интерес. За високото спортно-техническо ниво на мероприятието говори факта, че бяха подобрени един Европейски и един Световен рекорд. България беше представена от 15 състезатели: 7 мъже рекърв, 4 жени рекърв, 3 мъже компаунд и 1 национален треньор. Най-добрите ни класирания индивидуално са на Я. Христов (завършил НСА) - 13 място и В. Великов (завършил НСА)- 15 място. Отборно мъжете рекърв се наредиха на 7-мо място. За първи път имахме отбор мъже - компаунд на международно състезание в състав В. Камбуров, С. Йотов (завършил НСА) и К. Димитров, а участие като съдия взима Михаил Оцетов главен асистент по стрелба с лък в НСА.

2006 година донесе много радост за българските стрелци с лък.
Мъжкият ни национален отбор в състав Даниел Павлов, Явор Христов и Йордан Джамбазов (и тримата завършили НСА), се наредиха на 7-мо място отборно на Европейското първенство на закрито в гр. Хаен-Испания, а в индивидуално Явор Христов (завършил НСА)се нареди 10-ти.
През юни месец 2006 година в гр. Анталия - кръг от Световната купа и 2-ри кръг от Европейското Гранд При по стрелба с лък.
В индивидуалната надпревара Явор Христов (завършил НСА) спечели бронзов медал в индивидуалната надпревара.
2007 година мъжкият ни национален отбор в състав Даниел Павлов, Явор Христов и Боян Бонев (и тримата завършили НСА), заема 10-то място на Световното първенство на закрито в Измир - Турция. В индивидуалната надпревара Явор Христов (завършил НСА) се нареди 10-ти в крайното класиране.

През юли месец 2007 година на Световното първенство на открито в Лайпциг - Германия, Даниел Павлов (понастоящем студент от НСА) спечели квота за Олимпийските игри в Пекин през 2008 година.
Даниел Павлов (понастоящем студент от НСА) взе участие и в Балканска купа в Белград, където се нареди на престижното 1-во място. При жените Пламена Миткина (завършила НСА) зае 3-то място. Отборно мъжете ни се класираха на 1-во място. 
Явор Христов (завършил НСА) се класира 10-ти на Европейското първенство в зала в гр. Торино – Италия през март месец 2008 година.
На Европейското първенство на открито в гр. Вител – Франция, мъжкият ни национален отбор в състав Даниел Павлов (понастоящем студент от НСА), Явор Христов и Венцислав Великов (завършили НСА) спечелиха 10 място в отборната надпревара.
Даниел Павлов (понастоящем студент от НСА) взе участие на Олимпийските игри, които се проведоха в Пекин през август месец 2008 година. В крайното класиране той се нареди на 52-ро място от 64 състезателя.

Най-големия успех за БФ "Стрелба с лък", в нейната история беше завоюването на Световната титла в зала през 2009г. На Световното първенство на закрито в гр. Ржешов (Полша), Явор Христов (завършил НСА) спечели златен медал и стана Световен шампион при мъжете (рекърв).
В началото на октомври месец 2009г. в гр. Обренович (Сърбия) се проведе „Трети международен турнир по стрелба с лък”. В състезанието се съревноваваха отборите на  България, Румъния, Черна гора и Сърбия,където Явор Христов (завършилНСА) заслужено спечели първо място на Международния турнир в Сърбия, като победи и четирите си противника. Пламена Миткина (завършила НСА) достигна до финала, но след бараж отпадна от представителката на домакините Т. Савич и зае второ място.
В крайното класиране смесеният ни отбор в състав – Явор Христов, Иван Иванов и Пламена Миткина (и тримата завършили НСА) заеха първо място и се окичха със златото.
В края на 2009г. Иван Йотов (завършил НСА) спечели три златни медала на Световните игри за ветерани в Сидни (Австралия) и подобри Световния рекорд на ФИТА за ветерани 50+. С първият си медал той постави рекорд на ФИТА (70-60-50-30м.) за ветерани 50+ (1299т.). Вторият златен медал той спечели като се състезава в дисциплината Филд (свободен стил). На ФИТА – Филд той постигна резултат от 315т., а на ИФАА - Филд 460т., с общ сбор от 775т., той завоюва третото злато за България.
Мъжкият ни национален отбор в състав Я. Христов (завършил НСА), Х. Христов и Б. Бонев (завършил НСА) спечелиха 4-то място на Европейското първенство, на закрито в Пореч (Хърватска) през март месец 2010г.
Явор Христов (завършил НСА) отново доказа, че е име в стрелбата с лък и е сред Световния елит с класирането си на 9 – то място на Световната купа през юни месец 2010г. в Анталия.
В края на 2010г., Олимпийска солидарност (комисия към МОК) отпусна на Явор Христов (завършил НСА) Олимпийска стипендия за спортисти „Лондон 2012”, която да спомогне на състезателя да се подготви по-добре и да се бори за спечелването на квота за ХХХ Олимпийски игри в Лондон през следващата година.

През месец юни 2015 г. Добромира Данаилова (понастоящем студентка в НСА) спечели квота и взе участие в първите в историята Европейски игри, които се проведоха в столицата на Азербейджан – Баку. 

 
Facebook Twitter Share