НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

32-то Световно първенство по планинско бягане – Сапарева баня 2016

Студенти, докторанти и преподаватели от катедра „Лека атлетика“ участваха в организацията на 32-то Световно първенство по планинско бягане – Сапарева баня 2016На 11 Септември 2016 год. гр. Сапарева баня бе домакин на Световното първенство по планинско бягане. Организатори и домакини на най-престижното състезание в планинското бягане бяха община Сапарева баня, Българска Федерация Лека Атлетика и Министерството на младежта и спорта. Старта на състезанието бе в центъра на гр. Сапарева баня, а финала за мъжете и жените бе до хижа Рилски езера. Участие в различните възрастови групи взеха 323 атлети от 35 държави и 6 континента.

В деня преди състезанието (10 Септември 2016 год.) в Сапарева баня се състоя 33-ят Конгрес на Световната Асоциация по Планинско бягане (World Mountain Running Association), като се обсъдиха важни въпроси за бъдещето развитие на дисциплината.

Официални гости на събитието бяха президентът на Световната асоциация по планинско бягане г-н Бруно Гозелино, министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев и други.

Директор на състезанието бе проф. Апостол Славчев – Зам. Ректор на НСА „Васил Левски“

Преподавателите в катедра „Лека атлетика“ доц. Пламен Нягин и ас. Григор Гутев и докторантите Петя Петкова, Ива Димова и Петър Пеев взеха участие в състезанието като съдии. Отговорен за секретариата (TIC) бе гл. ас. Иван Славчев (преподавател от катедра „Мениджмънт и история на спорта“).

Като доброволци и съдии се включиха и много студенти – специалисти по Лека атлетика.

17 български атлети взеха участие в състезанието. Редовният докторант в НСА „Васил Левски“ Костадин Кисьов се класира на 113-то място при мъжете (12,5 км дистанция) с време 1:23:18. С най-предно класиране при мъжете е Шабан Мустафа – 24-то място с време 1:08:20. В отборното класиране България е на 7-мо място.

Информация: ас. Григор Гутев, д-р
Снимки: World Mountain Running Association (WMRA) Twitter account 0 @WMRAmointainrun и Илиян Телкеджиев (Lap.bg)
Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share