НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Златен медал за Алекс Тоткова от НСА в Европейската купа в София

На 25 и 26 май в София се проведе последния трети кръг от Европейската купа по болдър за юноши и девойки. Всяко едно участие наАлекс в кръговете беше с прогрес във всяко едно отношение, тактика, промяна в стила на катерене,класиране – 7-мо място в Соуре, Портогалия, 3-то място в Грац, Австрия 1-во масто в София. Това класиране записа и нова страница в родната ни катерачна история. Алекс е първия състезател с дебют в Европейската купа, който става първи на международно състезание в България (дисциплината боулдър) и става носител на Европейската купа в групата на 14-15 годишните девойки. Поздравления за семейството на Алекс за оказаното доверието и подкрепата, на треньорите от клуба по катерене на НСАИвайло Радков, Георги Пенев иСтанимир Желязков за труда, който не се вижда и понякога остава недооценен. Със състезанието в София преключиха стартовете в дисциплината боулдър, само след 25 дни започват кръговете в трудността, които ще са новото ни предизвикателство с нови неизвестни, стремежи и очаквания.

Във финалите на състезанието участваха иСтоян Петров в групата на 18-19 годишните юноши с резултат 2т и 3 зони зае 9-то място. В групата на 16-17 годишните младежиПетър Атанасов зае 10-т0 място,Димитър Русев също направи много добър резултат в квалификациите, но неовладяването на една зона го лиши от финал и той зае 14-то място. Ерика Велев в предвид недоброто и здравословно състовние, разкъсани връзки на глезенна става, също направи добрър резултат в квалификациите и зае 17-то място. Големи благодарности наБоби Крумов, физиотерапефта който направи невъзможното и след предложение за гибс от страна на клиниката Пирогов, той подготви Ерика до участие в състезанието.В класирането по нации България заема 7-мо място от участвалите 27 страни, начело са отборите на Франция, Австрия и Италия.

Екип от едни от най-добрите български катерачи помoгнаха на главния рут-сетер Калин Гърбов в направата на боулдърите – Бойко Лалов, Емилиян Колевски, Мартин Пенков, Филип Дончев, Яне Голев, Петя Гърбова. Главен съдия на състезанието бе Вим Верховен от Белгия, а негов асистент Иван Данчев.Организатор на състезанието беБългарска федерация по катерене и алпинизъм, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, фондация „София 2018 – европейска столица на спорта“, както и спонсорите, които осигуриха материали за провеждането и награди за победителите:Xcult, Usteto, HRT, FLIPP, Crampa, Leya, Pik3000.

 

 Всички


Сподели във Facebook Twitter Share