НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 2297161 Картинка 1140472 Картинка 5866027 Картинка 541887 Картинка 9863816 Картинка 7779080 Картинка 7007381 Картинка 7689425 Картинка 7325131 Картинка 11664087
Пресконференции и интервюта

СТУДЕНТИТЕ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СЕ ВДИГАТ В ЗАЩИТА НА СПОРТНАТА БАЗА НА НСА

Студентският съвет на НСА и НПСС проведоха пресконференция за водната база

Ден след протестното шествие в центъра на София, организаторите от Студентския съвет на НСА и Националното представителство на студентските съвети проведоха съвместна пресконференция.

Представителите на медиите бяха подробно запознати с мотивите за обявяване на гражданско неподчинение от страна на студентската общност. От страна на Студентския съвет на НСА участие в пресконференцията взеха Ина Ковачева (председател), Иван Кутуев, Симона Петкова, Иван Ковачевски и Катерина Михайлова. НПСС бе представлявано от Ангел Георгиев (председател), Ивета Барчовска (зам.-председател), Мариян Ников и Владимир Ангелов.

Участниците за пореден път заявиха категорична позиция за запазване на учебния комплекс и обявиха готовността си да предприемат нови протестни действия в случай, че поетите на 18 април (деня на протеста пред Министерски съвет) ангажименти от страна на правителството не бъдат изпълнени.

Запис на пресконференцията ще откриете ТУК
Можете да изтеглите звукозапис и да чуете цялата пресконференция. Файлът е от типа MP3 и е дълъг около 11 MB, затова имайте търпение ако интернетът ви е бавен.  
ТВ СКАТ излъчи на 08.04.2012 г. предaване, посветено на базата на НСА с участието на доц. Христо Константинов, мениджър на ВУСБ-Несебър.

Източник:
http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5155
Приложени са интервюта на ректора доц. Гешев и зам.ректора проф. Даниела Дашева за вестник Дневник и списание "Вагабонд". Вижте линковете:

Интервю на доц. Гешев, ректор на НСА, за вестник "Дневник":
http://www.dnevnik.bg/sport/2012/04/03/1800571_rektorut_na_nsa_pencho_geshev_otdavaneto_na/

Интервю на проф. Дашева, зам.ректор по научната, проектната и международната дейност, за списание "Вагабонд":
http://vagabond.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=2006%3Aaiming-high&catid=94%3Atalk-of-the-town&Itemid=51

 


Извънредна пресконференция на НСА - 19 март 2012 г.

В отговор на вандалското нахлуване на багери на територията на базата по водни спортове на Национална спортна академия (НСА) в Несебър през уикенда, ръководството на Академията свика извънредна пресконференция, която се проведе на 19 март 2012 г. в пресклуб „България”.

На представителите на медиите бяха показани видео кадри, от които ясно се виждат разрушителните последствия от прокопаните изкопи, изсечени дървета, забити на пясъка колчета и унищожена инфраструктура в учебния комплекс.

Доц. Пенчо Гешев, ректор на НСА категорично осъди незаконния акт на самоуправство и заяви, че ако багерите не напуснат комплекса, академичната общност на НСА ще организира нови протестни действия съвместно с Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

Това намерение бе потвърдено от Кирил Апостолов, член на Изпълнителния съвет на НПСС, който допълни, че студентите няма да допуснат отнемането на базата и ще се борят с всички възможни средства.

В пресконференцията се включи и проф. Лъчезар Димитров, председател на Инициативния комитет на подписката в защита на базата и ректор на НСА доскоро. Той не спести квалификациите към извършителите и припомни баталните сцени от 2010 г., когато студенти и полиция влязоха в директни сблъсъци заради събарянето на портала на учебния комплекс.

Като очевидец на пораженията, завърналият се от Несебър ръководител на базата доц. Христо Константинов направи коментар на заснетия видео материал. Той изясни, че за имота върху който се строи, от три години тече следствена процедура в Бургаска областна прокуратура, а зад строителната фирма, чиито багери разкопават, стои името на общинския съветник от Несебър Георги Георгиев.

Като ясен знак мащабите на ескалиралото напрежение в залата присъстваха и тримата зам.-ректори на НСА: проф. Даниела Дашева, доц. Николай Изов и проф. Димитър Михайлов. Навременната намесата на ректорското ръководство на Академията е предотвратила заминаването на студенти за протестни действия в Несебър през изминалите почивни дни. Това сподели ректорът доц. Гешев и се обърна към държавните институции за своевременни действия за запазване на публичната държавна собственост каквато е територията на учебната база.

Албена Мичева
Връзки с обществеността


 

18 октомври 2010 г.
Пресконференция на НСА

На специална пресконференция в пресклуб „България” Национална спортна академия отново заяви категоричната си решимост да търси широка обществена подкрепа в защита на учебната си база по водни спортове в Несебър.

На специална пресконференция в пресклуб „България” Национална спортна академия отново заяви категоричната си решимост да търси широка обществена подкрепа в защита на учебната си база по водни спортове в Несебър.

Тревога за съдбата на базата изразиха не само представители на академията, сред които проф. Лъчезар Димитров, ректор на НСА, проф. Петър Киров, многократен шампион по борба и преподавател в НСА, но и емблематични за българския спорт личности като Нораир Нурикян и Дойчин Боянов.

В емоционално експозе проф. Димитров изложи факти за различните дейности, който се провеждат на територията на базата – обучения на студенти, хора с увреждания, деца и възрастни в неравностойно положение, лечебно-възстановителни дейности, състезания и турнири. Всички тези дейности бяха паралелно показани с мултимедия в залата. Проф. Димитров изтъкна огромните инвестиции и усилия, които държавата е положила по изграждането й през годините от нейното създаване.

Наскоро тричленен състав на Върховният административен съд отмени решението на Министерски съвет от февруари тази година, с което на базата бе даден статут на национален обект. „Очакваме държавата да изпълни своя ангажимент по опазване на общественото богатство, а не да оставя едно висше училище да я отбранява както може”, подчерта проф. Димитров.

Общото в изказванията на участниците бе призивът към българската общественост да се противопостави на поредния опит да бъдат „изтъргувани” и присвоени апетитни държавни земи на морския бряг. Такава безотговорност би била престъпна!

От позицията си на председател на Националното представителство на студентските съвети в България г-н Петър Чаушев заяви безусловна подкрепа за каузата на НСА и готовност за организиране на студентски протести и дори гражданско неподчинение.

Обявено бе свикване на учредително събрание в НСА с цел организиране на Гражданска инициатива, която да стартира събирането на подписка в защита статута на базата като територия за образование и спорт.

Събранието ще се проведе на 19.10.2010 г. /вторник/ от 11:30 часа в НСА и на него ще присъстват плеяда от звезди на българския спорт сред които Румяна Нейкова, Станка Златева, Петър Лесов, Михаил Таков, Ваня Стамболова, Георги Димитров и много други шампиони на България.

Албена Мичева
Връзки с обществеността
Тел: 962
51 48, 0878 913 924Интервю на проф. Лъчезар Димитров

Източник: http://www.bnews.bg/article-33949

Несебърският кмет гласи терени за съмнителни руснаци

Провокиран от "апетита" на несебърския кмет Николай Димитров да дава общински терени на несъществуващ руски ВУЗ за спортни цели, вместо да изчисти въпроса с вече съществуващите на НСА, ректорът проф. Лъчезар Димитров репликира, че предизборното усърдие на градоначалника става все по-очебийно.

С наближаването на изборите усърдието на несебърския кмет Николай Димитров да завладее сърцата на електоралните единици става все по-очебийно, коментира ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров, провокиран от интервю на градоначалника в "24 часа", където Димитров анонсира най-новия проект на общината за културен туризъм.

Възмущението на ректора е предизвикано от думите на Димитров:

“Спортните бази са другата ни цел. Като ги ремонтираме, искаме да привлечем футболни отбори, които да извършват подготовката си тук. Имаме отреден терен и за многофункционална зала. Отделно съм говорил с руски инвеститори, които искат да направят филиал на Национална спортна академия от Москва."

"Такова висше училище не съществува", категоричен е ректорът на НСА, който хваща в крачка кмета Димитров, по повод намерението му да дава недостроена общинска сграда близо до входа на града, която имала 20 дка прилежаща територия. Професорът отсича:

"Чиста проба цинизъм. Това би казал всеки, който макар и бегло познава 12-годишната битка за собствеността върху учебната база по водни спортове на Национална спортна академия „Васил Левски”. В тази съдебна сага висшето ни училище е изправено срещу крупни финансови интереси и порочни мафиотски практики, като случая Атанас Вълков, подкрепяни усърдно от кметската власт в Несебър."

Ректорът на НСА припомня още, че въпросната учебна база е градена десетилетия от държавата, тоест с парите и труда на българските граждани, а кметът май е забравил за това.

"Свидетели сме как Димитров и предшественикът му унищожиха съществуващите футболни терени в Несебър и ги застроиха с хотели", репликира проф. Лъчезар Димитров.

Всъщност, несебърският градоначалник доста съмнително е запретнал ръкави да предоставя десетки декари на неизвестни "руски инвеститори", представени като несъществуващо висше училище, вместо да си реши проблемите със съществуващата спортна база.

Сагата с близо 135 дка на НСА се точи вече години, но едва сега е налице политическа и законодателна воля заплетеният казус да се разнищи. Проблемът бе тръгнал да се придвижва с обявяването на имота на спортната академия за национален обект миналия февруари. Последваха решения на ВАС, които го обявиха за незаконосъобразно, след което граждани внесоха 26 хил. подписа в парламента.

На свое заседание образователната комисия в парламента натовари регионалния министър Росен Плевнелиев със задачата да сформира междуведомствена работна група, която да търси изход от спора за имотите на НСА.

В нея ще влязат представители на държавата, на общината, на частните собственици, както и на академията, на министерството на спорта, на образованието и на регионалното ведомство. Очаква се работната група да бъде сформирана и да заработи съвсем скоро, за да бъде намерено дълго затлачваното решение на проблема.Инициативният комитет за водната база в Несебър се срещна с парламентарната комисия по правни въпроси

На 23 юни представители на Инициативния комитет за запазване на собствеността върху територията на водната база на Национална спортна академия (НСА) в Несебър и комисията по правни въпроси към Народното събрание обсъдиха детайли около внесените с подписката предложения.

Подписката, в която се включиха над 26 хиляди души, бе внесена през януари заедно с искания за законодателни мерки в защита на държавната собственост. До инициативата се стигна след като ВАС отмени постановения с решение на Министерски съвет статут на обект с национално значение. Зад каузата застанаха Национално представителство на студентските съвети, Съвет на ректорите на висшите училища, природозащитни организации, видни спортни дейци и общественици.

На срещата проф. Лъчезар Димитров, ректор на НСА, отново апелира за навременна намеса на държавата за решаването на дългогодишния съдебен казус. „Строителните фирми и сега са обградили базата”, заяви проф. Димитров и допълни, че територията е разпокъсана на парчета, а академията има собственост върху сградите, но не и за земята.

Председателят на комисията Искра Фидосова, заместник-председателят Любен Корнезов и членовете Димитър Лазаров, Анастас Анастасов и др. се запознаха с документи, които ясно доказват собствеността на НСА върху спорните земи. В разговорите участва и депутатът Румен Стоилов, член на постоянната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

От събраните до момента документи става ясно, че до 1956 г. за имотите на територията на базата се е говорило като за собственост на училищното настоятелство. Така например с указ № 217/18.05.1914 г., обнародван в Държавен вестник, е утвърден протокол за определяне на 600 декара общинска мера в полза на училищния фонд в гр. Несебър.

През 1939 г. с указ на цар Борис III се отчуждават за нуждите на войската земи на училищното настоятелство, което категорично сочи, че там никога не е имало частни имоти, за да бъдат те възстановени впоследствие от поземлените комисии в Несебър.

В машинациите с имоти от територията на базата попада и печалноизвестният случай с бившия председател на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, придобил чрез подправени документи 12 декара от учебната база. Разследването показа, че това е станало не без съдействието на Районния съд в Несебър, който с решение е признал собственическите права на майката на магистрата.

След разискванията с представителите на Инициативния комитет, членовете на комисията предложиха преписката да бъде насочена към министрите на регионалното развитие и благоустройството и на физическото възпитание и спорта за предприемане на действия за решаване на проблемния казус.
Пресконференция за базата на НСА в Несебър

 

На 18.01.2011 г. /вторник/ от 10:30 часа в Пресклуб „България” ще се състои пресконференция на ректорското ръководство на Национална спортна академия и представители на Инициативния комитет за събиране на подписка за спасяване на учебната база по водни спортове на НСА в Несебър.

 

Представителите на медиите ще бъдат запознати с последното решение на ВАС от 05.01.2010 г. Ще бъдат обявени резултатите от гражданската инициатива по събиране на подписката и предстоящото й внасяне в Народното събрание.

 

 

Източник: http://www.class.bg/

 

Съсипват незаконно базата на НСА край Несебър

Чрез административни машинации се деактувала общинска земя, дарена на училищното настоятелство от Фердинанд

 

Управителят на спортната база на НСА в Равда доц. Христо Константинов твърди, че правосъдието в община Несебър действа под диктата на парите.

Лили Мирчева
lili_hris@abv.bg
Искаме прокуратурата и ГДБОП да провери цялата схема на документи към съда и издадените досега решения на поземлената комисия и съда в град Несебър, което ще бъде добър знак, че в България има държавност. Това заяви вчера в сутрешния блок на БНТ ректорът на Националната спортна академия (НСА) проф. Лъчезар Димитров по повод десетгодишната съдебна война, която се води между академията и общинарите в Несебър заради собствеността на терен от 180 дка, който се ползва за учебно-спортна база от 1974 г. В ефирния спор се включи и кметът на Несебър Николай Димитров, обвинявайки ректора в лъжа, защото там според него „НСА не притежава дори един квадратен метър площ“. Той обясни, че защитава единствено интересите на местните собственици. Така бе очертан

регионалният скандал, който прерасна в общодържавен

Той бе предшестван от батални сцени между полиция и студенти от НСА, когато на 1 февруари т. г. учащи и преподаватели от академията браниха с жива верига лагера си в Равда. Наложи се полицията да използва сила, за да разпръсне протестиращите, след което бяха разрушени оградата и порталът на спортния лагер. „За съжаление изгубихме една битка, но войната още не е приключила и ако законите в страната ни се спазват и уважават, то ние ще сме крайните победители”, заяви тогава заместник ректорът на НСА проф. Кирил Андонов. Кметската управа на Несебър обаче не само че не се трогва от исканията на протестиращите, а прилага последна „мъртва хватка“ в дългогодишната война за спорния терен край морето. Кметът върна на „реститути“ 6 дка земя, в които влиза дори единственият път до плажната ивица и до кея, изграден за спортни и военни цели. Това, според ректора на НСА, означава, че „никой няма да може да слезе до плажа и да води каквато и да е учебна работа“. Според него, спорните имоти на територията на учебно-спортната база на НСА в Несебър са незаконно актувани от кмета терени през 2002 година общински и по-късно „придобити“ от наследниците.
Интересна е историята на тези 6 дка, за които вече има проект за застрояване. Този имот е един от последните възстановени имоти на Агатонка Николова. Авторският колектив на проекта включва проф. Калин Тихолов, известен със строежите си по Черноморието и многобройните си връзки с властта. Близо 20 години наследниците на въпросния имот правят многобройни опити за възстановяване на собствеността, но до 2004 г. получават категоричен отказ от общината. Тогава получават терени като обезщетение в местността Емона и нещата като че ли утихват.
Изненадващо през 2008 г. началникът на общинска служба „Земеделие и гори“ в Несебър възстановява земята в „стари реални граници“, въпреки че в първия кадастрален план на крайбрежието от 1956 г. няма данни за въпросния имот и общината е отказала да издаде удостоверение по чл. 13 за такъв имот. Същевременно службата „Геодезия, картография и кадастър“ в Бургас изменя кадастралния план на местността, където се намира базата на НСА и нанася въпросния имот. Според проекта за застрояване, непосредствено от пясъка на морския плаж в Несебър ще издигне снага нов апартаментен комплекс, състоящ се от 4 отделни корпуса с 5460 кв м разгъната полощ, а достъпът до морето от студентската база ще бъде напълно затворен. Интересен е фактът, че собствениците връщат земята като обезщетение на Емона, след като веднъж са я получили със съдебно решение, вследствие на предишни дела с общината, която е отказала да им даде удостоверение (скица за собственост).
Собствениците продават земята, защото вече са наясно, че не могат да се възползват от нея, и затова са склонни да се разделят с нея на съвсем ниски цени. От това печелят единствено брокерите и общинарите. От години пък кадастралната карта на района се променя според желанията на платежоспособни клиенти и така в нея непрекъснато се появяват нови и нови квадратчета. Въз основа на кметската „констативка“ от 2002 година звани и незвани реститути напират към апетитния зелен терен с пряк излаз до морето.
„Какви документи за собственост са представили „собствениците“, е дълбока тайна“, коментира за „Класа“ управителят на базата доц. Христо Константинов. Негово разследване показва, че само за 3-4 от общо 50 парцела са реститути с права за възстановяване на имоти в реални граници. Втората вълна реститути са обезвъзмездени с апетитна земя в района на учебната база, за своя собственост, която е била в други райони, където е невъзможно да бъде възстановена в реални граници. Но най-голям е броят на парцелите – общинска частна собственост, които се продават като право на строеж на определени хора.

Какво показват историческите факти?

През 1912 г. територията на местност Акротирия е била дарена от цар Фердинанд на училищното настоятелство в Несебър. През 1923 г. части от тези земи са били раздавани на бежанци от Тракия и Македония с право пожизнено да ги ползват, като се задължават да плащат рента на настоятелството, без да имат право да ги продават и да бъдат наследявани. Документите за собственост, които притежава НСА, са от 20 януари 1974 г. и в тях се посочва, че върху земи, държавна собственост, са изградени сгради, хангари, трафопостове и редица съоръжения, разположени на този терен, който в по-голямата си част е изоставена камениста, а на някои места и блатиста местност. Сега общинарите от Несебър твърдят, че земята е общинска и там академията няма никаква собственост.
Всъщност теренът, на който е разположена цялата база на НСА, е почти

единственото оцеляло зелено кътче по цялото ни Южно Черноморие,

с изключение на базата на Министерския съвет в Слънчев бряг, каза Христо Константинов.

Земята на спортната база, разположена между Равда и Несебър, отдавна се е превърнала в кълбо от интереси на неслучайни „строителни инвеститори“ и поколения властимащи, включително и общински управници. Базата е създадена през 1974 г., но първоначалният замисъл тогава е бил тук да бъдат построени почивен дом на ЦК на БКП и на Министерския съвет.
Идеята за партийната почивна база обаче не се реализира и през 1970 г. част от терена (около 200 дка) е прехвърлен на Комитета за висше образование и научно-технически прогрес, ръководен тогава от Начо Папазов. Държавата инвестира над 20 млн. лв., за да превърне пустеещите земи в модерна спортна база с прилежащата инфраструктура. В този модел са включени и комплексите „Академика“ и „Олимпийски надежди“, които заради бързите действия на местни феодали бързо бяха приватизирани и бетонирани. Интересното е, че в повсеместния грабеж тогава, никой не посмя да посегне към водната база на спортния университет. Сега с широка ръка го прави кметската управа на Несебър под диктовката на хитри съветници. Само с един жест,

издавайки „кметска констативка“

бившият кмет на Несебър Николай Трифонов деактува земи, държавна собственост, в общински. Позовава се на излезлия през 1996 г. Закон за държавната и общинска собственост, който вместо да сложи ред, развърза ръцете на мнозина за сериозни далавери. Името на въпросния кмет нашумя в редица скандални заменки и продажби на общинска собственост по Черноморието. А водените срещу него дела за злоупотреба със служебно положение едва ли ще нарушат спокойствието му на консул в Одеса, където бе изпратен “по заслуги“. През 2002 г. именно той , на база решение на общинския съвет в града, актува 145 300 кв. м от терена на НСА като общинска собственост, а поземлената комисия започва скорострелно да връща парцели именно на наследниците на хората, на които някога училищното настоятелство е преотстъпило земя за ползване.

Бройката на заинтересованите няма край

Оттогава списъкът на „реститутите набъбва“, а битката на ръководството на НСА става все по-обречена. Част от отнетите от академията терени влизат във фирма „Спектър“, бивша общинска фирма „Агрострой“, приватизирана в точното време и с подходящите хора от Николай Трифонов. Интереси към апетитното Черноморско заливче има и фирма „Гео-5“ с управител Георги Георгиев, кум на стратега на БСП Румен Овчаров. Около 10 дка вече са преминали в ръцете на „Пиринска туристическа компания“ със собственици Георги Георгиев, Светлин Лисичков и Иван Георгиев, но много от играчите остават в сянка.
Ръководството на НСА в момента води 50-60 дела срещу реституционни актове на наследници на имоти, на фирми, които са придобили по различен начин терени на територията на спортната база, и решения на общинската власт. Едва на 9 януари тази година НСА най-сетне се добира до обезпечителна заповед, издадена от Върховния касационен съд, и на 17 септември от областния управител г-н Гребенаров получи акт за публична държавна собственост за 17 постройки, 8 игрища, алейна мрежа и инфраструктура. В нея се казва, че докато не се решат споровете, никой не може да извършва каквито и да е действия на тази територия. Но въпреки това кметът Димитров изпрати полиция срещу студентите и разруши входа на базата. Сега наред е главният прокурор да се запознае с казуса.

 

 

  

 

 

 
 
Facebook Twitter Share