НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 10741100 Картинка 6860597 Картинка 4412388 Картинка 8191260 Картинка 4300007 Картинка 2910904 Картинка 8673301 Картинка 777350 Картинка 2671293 Картинка 5069485

Автобиографията на големия Асен Златев с впечатляваща премиера на 39-ата Национална олимпийска академия

 
Представянето на първата част на биографичната книга „Пътят на Скитника“ на олимпийския шампион по вдигане на тежести Асен Златев се превърна в събитието на деня от програмата на Националната олимпийска академия (НОА), която продължава на Водната учебно-спортна база на НСА в Несебър. 
Залата се оказа тясна да побере желаещите да се докоснат до звездата на българските щанги, чиято блестяща спортна кариера бе представена от издателя на списание „Спринт“ Николай Кръстев – единственият български журналист с награда на Международния олимпийски комитет. „В дългия си журналистически път се убедих, че олимпийските шампиони са една много особена порода хора. Те са не само целунати от съдбата, защото това което са постигнали, те са го заслужили със своите усилия. Абсолютно всеки един от тях има собствено излъчване, изключително силна личност е, човек с много ясно изразена позиция… Това са българските олимпийски шампиони. Те са предопределени от съдбата да бъдат такива. Те са заслужили всичко това, което са направили. То не им е дадено даром, а е логично следствие на един огромен и неописуем труд, който ние трудно можем да си представим“ – се обърна към младите хора в залата дългогодишният журналист.  
Проф. Лозан Митев, директор на НОА запозна присъстващите с неподражаемия начин, по който големият български спортист препраща читателя в своя свят, към достойнствата и добродетелите на истинския човек, свързан неразривно с родното си място и семейство. Проф. Митев подробно описа впечатляващите достойнства на „Пътят на Скитника“, сред които са прекрасният български език, непринуденият разказ, в който Златев понякога и самокритично описва житейския си път, преклонението пред първия му треньор Георги Карушков, както уважението към Иван Абаджиев, подготвял го 11 години в националния отбор, на който Златев е бил капитан през цялото това време.
Големият шампион разказа, че е написал книгата спонтанно, като думите буквално са се изливали от него и добави, че вече работи по втората част на „Пътят на Скитника“. След премиерата авторът близо час раздаваше автографи на участниците в срещата.
По-рано през деня генералният секретар на Българския олимпийски комитет проведе среща-дискусия със студенти, преподаватели и членове на олимпийските клубове в страната, на която разказа за подготовката, проблемите с организацията и възникващите ежедневно проблеми при провеждането на Олимпийските игри в Токио през юли. Той запозна аудиторията и със ситуацията около формирането на българския състав за Токио и спечелените до момента квоти.
Презентация на тема „Стратегическо използване на спортни прояви и олимпийски събития“ изнесе доц. Иван Сандански – преподавател в катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в НСА „Васил Левски“. Основната идея на представената тема бе, че големите спортни прояви имат потенциала да създават трайни ефекти, тогава когато преди тях се планират и осъществяват инициативи и дейности. 

    Всички новини


 
??????? ??? Facebook Twitter Share