НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 7026891 Картинка 2224118 Картинка 5062732 Картинка 9217260 Картинка 1841544 Картинка 4692083 Картинка 2467888 Картинка 8651888 Картинка 4509416 Картинка 5384730

Сектор Спортна гимнастика

Ръководител: гл. ас. доктор Емил Видев

Преподаватели: проф. Илия Кючуков, доктор | проф. Кирил Андонов, ДН | доц. Добри Добрев, доктор | доц. Ирина Нешева, доктор | доц. Марина Петрова, доктор | доц. Нели Танкушева, доктор | гл. ас. Емил Видев, доктор | гл. ас. Илия Янев, доктор | ас. Емил Стоименов | ас. Ирина Божинова | преп. Здравко Куртев, доктор
Хонорувани преподаватели: проф. Бонка Димитрова, доктор, Венета Христова

Спортисти Изтъкнати треньори и педагози

Изтъкнати гимнастици, възпитаници на НСА

СТОЯН ДЕЛЧЕВ
Първият златен медалист в българската спортна гимнастика. Печели златен медал на висилка на Олимпиадата в Москва през 1980 г. На същата Олимпиада взима и бронзов медал в многобоя.
Роден е в Пловдив през 1959 год. През 1977 година във Вилнюс става европейски шампион на висилка; класира се на трето място на кон и висилка на световното първенство в Страсбург през 1978 година; спечелва титлата абсолютен европейски шампион и европейски шампион на земна гимнастика през 1979 година в Есен; отново през 1979 година извоюва златен медал на земна гимнастика и бронзов медал в многобоя на състезанията за световната купа в Токио. Едва седемнадесет-годишен Стоян Делчев вече има два патентовани на името му нови елемента - "Делчев-1" и "Делчев-2".
Стоян Делчев се дипломира във ВИФ (сега НСА) и на 27-годишна възраст е старши треньор на националния отбор. 
Днес той живее и работи в САЩ като треньор. Вече повече от десет години тренира деца в собствената си спортна школа в хазартния рай на Америка град Рино, щата Невада. Частното му училище се намира в най-скъпия квартал на щата и гарантира значителни финансови приходи. Нашият спортист е работил и като консултант на младежки отбори, но школата е неговата страст според думите му. В началото на 2001 година Стоян Делчев бе определен за гимнастик на 20 век у нас. Той имаше 4935 т. в анкетата на БФГ. Втори тогава е носителят на два бронзови медала от Сидни Йордан Йовчев с 3798, а трети съотборникът му от тима в Атланта`96 Калофер Христозов - 2473.
При жените N1 на века е световната шампионка на прескок от Будапеща'83 Боряна Стоянова с 1336 т. След нея са Дияна Дудева - 869 и Милена Мавродиева - 723.ДИАНА ДУДЕВА
На Олипиадата в Сеул през 1988 г. печели първия олимпийски медал в историята на нашата женска спортна гимнастика - бронзов на земя.
Има още два медала от европейски първенства - един сребърен и един бронзов.
Тя също патентова елемент на свое име.
Диана е родена в Плевен на 7 юли 1968 г. Неин треньор е Иван Кондев в ЦСКА.
Завършва НСА "Васил Левски". Отегля се от гимнастиката след Олипиадата в Сеул. Омъжена е за Пламен Петков - двукратен европейски шампион и също възпитаник на НСА. Сега са в Гърция и работят като треньори. Имат две деца - Радина и Даниел.ЙОРДАН ЙОВЧЕВ
Първият българин с по два медала от две Олимпиади и двукратен световен Йордан Йовчевшампион /земя и халки/ по спортна гимнастика.
Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 година в Пловдив. Първите си крачки в голямата гимнастика прави на седем години при треньора Живко Добрев. По-късно израства при Иван Славчев. В националния отбор треньор му е Милко Танкушев. Спортни успехи: вицешампион в многобоя на Европейското първенство за юноши до 18 години Атина'91; носител на бронзов медал на земя и четвърти в многобоя на европейската купа в Рим през 1995 година; вицешампион на халки и 4-и в многобоя на Европейското първенство в Копенхаген през 1996 година; шести в отборното класиране и четвърти на халки на олимпийските игри Атланта'96; 4-и в отборното класиране на Евро'98 в Санкт Петербург, 10-и в многобоя, пето място на земя и на халки; 6-и в отборното класиране на Евро'2000 в Бремен; седми в многобоя, четвърти на халки.
Двукратен бронзов медалист в многобоя от Световни първенства - Тянцзин'99 и Гент'01. Двоен бронзов медалист - земя и халки от Олимпийските игри Сидни'2000. Двоен световен шампион от Гент'01 - земя и халки. Европейски вицешампион в многобоя от Патра'02, златен медалист на халки и сребърен на земя. Двоен сребърен медалист от Световното първенство на отделни уреди от Дебрецен'2002 - на халки и на земя.  Двоен световен шампион от Анахайм'03 - земя и халки; сребърен медалист на земя на Европейското първенство през 2004-а година, четвърти на халки.
Носител на сребро на халки и на бронз на земя на Олимпийските игри в Атина'04. В Атина Йовчев игра перфектно и на двата уреда. На коронния си уред - халките- Йовчев заслужаваше златото, но съдиите предпочетоха да го дадат на гърка Димостенис Тамбакос и грубо ограбиха труда на доблестния ни спортист. И това не беше за първи път. На Световното първенство в Тянцзин'99 Йовчев води в класирането преди шестия уред, но съдиите решават, че българин не трябва да стане световен шампион в многобоя и го ощетяват на последното изиграване на успоредка. "Джуги" печели бронз и става първият българин с медал в многобоя на шампионат на планетата. След олимпийските игри Атланта'96 Йовчев остава да работи и тренира в САЩ. 

Йордан Йовчев е комплексен гимнастик с изключителни качества.  На 1 ноември 2001 година в Гент Йовчев защити третото си място - нещо, което е по-силите само на единици от най-добрите гимнастици в света. Нещо повече, два дни по-късно, Йовчев взе това което му се полагаше отдавна - световна титла. Йовчев не само стана първият българин - световен шампион по спортна гимнастика, но взе два златни медала - на земя и халки. Йордан Йовчев направи пробив в многобоя и на Европейско първенство. Пловдивчанинът зае второ място в многобоя на Евро'02 в Патра. По този начин Йордан Йовчев стана вторият българин с медал в многобоя от Европейски първенства. Легендарният Стоян Делчев взе титлата през 1979 година в Есен, сега Йордан Йовчев спечели сребърно отличие. На същия шампионат спечели още два медала - златен на халки и сребърен на земя. В Анахайм обаче дори контузията в гърдите бе безсилна да попречи на великия български гимнастик. Йордан Йовчев повтори подвига от Гент'01, като за втори път стана двоен световен шампион - титли на земя и халки.
На Европейското първенство в началото на 2005 година взе сребро на земя и остана четвърти на халки. Йордан Йовчев спечели и сребърен медал в една от коронните си дисциплини – халки, в първия старт за Световната купа, проведен в Ню Йорк през февруари 2005.
Йордан Йовчев бе определен за най-добър спортист на Балканите за 2003 г. в анкетата на Българската телеграфна агенция. В допитването участваха националните информационни агенции на страните от Балканския полуостров.
Йордан Йовчев победи в конкурса "Мъж на годината 2004" и стана Кавалер на сабята на клуб "М" - символ на мъжката доблест и чест. Той получи и специалното 60-годишно уиски "Джони Уокър" със син етикет. 
Сега Йордан Йовчев е студент в Националната спортна академия.