НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 4425858 Картинка 4400303 Картинка 8881723 Картинка 1711921 Картинка 7048286 Картинка 9867309 Картинка 7781137 Картинка 2840691 Картинка 7779415 Картинка 11702498

Партньорски срещи на Ректора на НСА, представители на Еврохокей, БФХТ, МОН И ММС

Публикувано на 12 февруари 2024

Възможностите за популяризиране на хокея на трева сред учениците и практикуването му в повече училища бяха обсъдени в среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директора „Стратегии и развитие“ на Европейската федерация по този спорт ЕвроХокей Том Смит. На нея присъстваха ректорът на Националната спортна академия проф. Красимир Петков, заместник-министрите на образованието и науката - Емилия Лазарова и на младежта и спорта - проф. Даниела Дашева, зам.-деканът на факултет „Педагогика“ доц. Тодор Маринов и представители на Българската федерация по хокей на трева (БФХТ).

Повод за срещата в МОН бе посещение на представители на Еврохокей – координатор на проект „Солидарност чрез добро управление“ по програма Еразмус плюс, с участието на БФХТ, а водещата дискусия засегна добрите практики и проектите на федерацията: „Хокей в училище/ Hockey2 school“, „Развитие на хокея сред децата със СОП/ ID Hockey“, роля на училищния хокей за устойчивото развитие, както и възможностите за включването на спорта в образователните програми на МОН и ММС, което ще бъде критерий за добро управление на спорта на национално ниво.

В момента хокей на трева тренират над 2000 ученици в България. Спортът се практикува в над 20 училища в София, както и в по-отдалечени области като Варна, Бургас, Добрич, Плевен, Пловдив, Смолян, Силистра, Хасково и др., съобщи изпълнителният директор на българската федерация проф. Антонио Антонов. Федерацията търси възможности за популяризирането на този спорт, особено след изключителния успех, който постигна миналата година на Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин българският национален отбор, завоювайки сребърен медал. Тимът е съставен изцяло от ученици и представители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование на МОН в Пловдив. „С очите си видях коренна промяна в децата. Дори тези, които не бяха напускали родното си място и не бяха излизали никога извън семейството си, станаха деца на света. Това се отрази на светоусещането им“, сподели директорът на центъра Катя Стоилова по време на срещата. По думите ѝ в началото е било трудно да се запишат 9 деца, а сега в отбора има 25 и дори няма място за всички желаещи.

От федерацията изтъкнаха също, че хокеят на трева е приобщаващ спорт, в който няма физически контакт и може да се играе едновременно от момичета и момчета, както и от хора с увреждания или в неравностойно положение.

Министър Цоков посочи като възможност и включването на хокея на трева в Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ на Министерството на образованието и науката. По нея в момента се финансират занимания по футбол, баскетбол, волейбол и хандбал. Има възможност да се включат и други колективни спортове. Проф. Цоков се ангажира, че ако представителите на федерацията на хокей по трева отправят официално такова предложение, то ще бъде внимателно разгледано. По думите му колективният спорт допринася за приобщаването на учениците, личностното им развитие и намаляването на агресията в клас и затова министерството работи за създаване на повече възможности за практикуването му, в това число и с инвестиции в материалната база.

В момента хокеят на трева не е в списъка на задължителните спортове в училище. При желание обаче отделните училища имат възможност да го въведат в програмата си по физическо възпитание. Това става със заявление на директора до съответното регионално управление по образованието след одобрение от педагогическия съвет.

Работната група на ЕвроХокей и БФ по хокей на трева посети Национална спортна академия, за да проведе втора среща с ректора проф. Красимир Петков, в която участваха също проф. Даниела Дашева - заместник министър на младежта и спорта и Деница Панчева – мениджър проекти към Българския олимпийски комитет.

Бяха дискутирани въпроси, свързани с образователните стандарти и професионалните компетенции, касаещи обучението на треньорите във факултет „Спорт“ към НСА „Васил Левски“ със заложените в европейската квалификационна рамка на треньора критерии, стандарти и изисквания. Проф. Петков изтъкна ключови моменти от обучението на треньорите в Академията, като отбеляза, че критерий за успешната реализация на треньора е образованието чрез практика, тъй като успехът зависи от резултатите.

Проф. Дашева допълни, че устойчивото развитие на спорта зависи от публичното финансиране на спорта от страна на Министерството на младежта и спорта по различните програми, което е във висока корелация с качествата, знанията и опита на треньорите, работещи в сферата на хокея на трева, тъй като от тях зависят резултатите, както при подрастващите, така и при елитните спортисти.

В заключение Том Смит отбеляза, че симбиозата между Министерството на младежта и спорта, което лицензира треньорите и осигурява финансирането на федерациите в България и НСА „Васил Левски“, като образователна институция на МОН, която обучава компетентни треньори и други квалифицирани кадри в областта на спорта са ключов фактор за стабилно развитие и успехи в управлението на спортните асоциации, в т.ч. и БФХТ.

По време на визитата си в НСА гостите разгледаха с интерес Образователния и олимпийски център.

 
 


 
Facebook Twitter Share