НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 7743141 Картинка 7934974 Картинка 1217995 Картинка 3215632 Картинка 698663 Картинка 1944522 Картинка 1604905 Картинка 9384038 Картинка 2497365 Картинка 8220981

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Българският олимпийски комитет отбеляза днес в Национална спортна академия „Васил Левски“ Международния олимпийски ден – 23 юни, Деня на българския олимпиец и 50-годишния юбилей на най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри -  Мария Гроздева.
Всяка година на 23 юни, под егидата на МОК, хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния олимпийски ден. На тази дата преди 126 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант.
По този повод днес в НСА председателят на БОК Стефка Костадинова посрещна щафетата и прие от ръцете на ученици, учители и студенти факела със символичния олимпийски огън в столицата. До нея бяха и Любомир Ганев – президент на БФ Волейбол, проф. Лозан Митев – директор на НОА и ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в НСА, Пламен Кръстев от Изпълкома на БОК, Румен Стоилов – президент на БФ Джудо, Йорг Шенк – президент на БФ Хокей на трева и др.
„Целият свят празнува днес олимпийския ден, с което отдава почит на първооснователите, на тези, които ни завещаха великата идея на олимпизма с неговите благородни принципи и идеали. Това лято МОК отправя специален призив за обединен и мирен свят. Бъдете горди с нашите велики шампиони, защото те прославят страната ни по цял свят. Желая на всички български олимпийци здраве и сила. На вас – бъдещите спортни звезди, пожелавам да постигнете успехите на нашите шампиони, които са гордост за нацията“ – каза в приветствието си към младите хора Стефка Костадинова, след което всички хванати за ръце направиха снимка със специалното послание на МОК за мир тази година - #MoveForPeace and #Olympicday.
В Спортната академия традиционно студенти, преподаватели и членове на Олимпийския клуб отбелязаха празника с редица надпревари и активности в духа на олимпийските ценности. В тях се включиха ученици и учители от столичните училища и олимпийски клубове – 35 СЕУ „Добри Войников“, 55 СУ „Петко Каравелов“, 191 Основно училище „Отец Паисий“-Железница.
Директорът на Националната олимпийска академия на БОК, проф. Лозан Митев представи на участниците в празника филм за олимпийския огън – един от символите на олимпизма, както и допълненото и актуализирано издание на „Олимпийските шампиони на България“ с автори Димитър Янев и Иван Мечков. По повод Международния олимпийски ден в Ректората на Академията бе експонирана изложба „Дружески шаржове на българските олимпийски шампиони“, предоставена от личната колекция на г-н Димитър Янев. 
С шествие и мини олимпийски игри сектор АФАС в катедра „Водни спортове“ и участниците в лагера по адаптирани спортове честваха Международния олимпийски ден на Водната учебно-спортна база на НСА в Несебър. За всички имаше медали, които им бяха връчени лично от ректора на Спортната академия – проф. Николай Изов.

 Видео от събитието: 
??????? ??? Facebook Twitter Share