НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 2584012 Картинка 9937706 Картинка 7672952 Картинка 540159 Картинка 845881 Картинка 3269413 Картинка 3499801 Картинка 8602853 Картинка 11287528 Картинка 6034144

Приветствие по случай 24 май от председателя на Общото събрание на НСА „Васил Левски“


 

Скъпи студенти, преподаватели и възпитаници на Академията,

Непреходното значение на 24 май и днес  приобщава всички сънародници към един от най-значимите извори на историческото ни  и културно присъствие в света –  просветата, науката, книжовността и културата.

24 май остава важен символ и духовен щит на нашата народностна самоличност именно сега -  в съвременния свят изпълнен с противоречиви посоки на развитие поставящи на огромно изпитание човешките ценности: свобода, мъдрост, добродетелност, здраве, разбирателство и мир, справедливост и достойнство. Тези добродетели, които са съсредоточени в основната мисия на Словото – на огромната премъдрост, за която нашите първоучители светите братя Константин Кирил Философ и Методий, както и техните ученици Наум, Климент, Горазд, Сава и Ангеларий отдадоха своя живот и дело.

Нашите първоучители очертаха с божествените знаци на Буквите  Словото на тази премъдрост, защото само чрез писмеността на ясен, чист и разбираем роден език човек може най-чисто и пълноценно да постигне не само своето усъвършенстване като личност, но и да разбира преходното и непреходното, истината и лъжата, възвишеното и долното. Именно за това е нужно познание чрез Словото, за да може всеки човек да изгради имунитета на общественото достойнство, морална висота и гражданска отговорност. За да може всеки човек да има силата и отговорността да допринася и отстоява идеята и бъдещето на хуманизма.

Княз Борис Покръстителя, цар Симеон Велики и техните последователи превърнаха Просвещението на роден език в държавна политика от първостепенна важност с ясното съзнание и отговорност, че само един просветлен в моралните и хуманни истини народ може да живее независимо, свободно и достойно, да бъде духовен и културен светилник в многообразието на света. Тяхното дело не угасна дори и в най-тежките изпитания на друговерско и чуждо господство. Дори и в тъмните времена на робството стремежът към най-светлите ценности на хуманизма бяха поддържани с искрите на манастирските килии, с  делото на възрожденските просветители, с творчеството на народните будители. Ето за това, именно в тези тежки времена се възроди благородната идея за уважение и преклонение към делото на първостроителите на Българското Слово – 24 май като свещен ден за всеки сънародник от 1851 г. насам.

Днес посвоему всички сме призвани да осъзнаем значението на Българското слово като източник на духовно-морални сили и като двигател на нашите творчески възможности, като мяра за чистотата на нашия език и като хуманен ориентир във възпитанието, изграждането и творчеството на младите поколения. На този свят ден всеки един просветител и учител, всеки който се е поел пътя и отговорностите за възпитанието на младото поколение е призван да осмисли и задълбочи значението на своята лична, образователна и институционална кауза като опора и образец на младото поколение, като източник на вдъхновение и просветление чрез които да насърчаваме нашите възпитаници.

 

Честит празник, скъпи колеги!

Проф. Лозан Митев 
??????? ??? Facebook Twitter Share