НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 11214927 Картинка 3625310 Картинка 11138077 Картинка 6545229 Картинка 8053486 Картинка 12158181 Картинка 8294529 Картинка 3284649 Картинка 12169278 Картинка 10652881

Еврокомисар Мария Габриел откри Международната конференция „Добро управление в спорта“ в НСА

 
Днес в Аула максима на Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе Международната конференция „Добро управление в спорта“, която обедини над 170 високопоставени спортни експерти от целия свят, в залата и онлайн. Те дискутираха и обмениха опит в някои от най-важните аспекти на доброто управление в спортния сектор. 
Организатор на форума и координатор на проект „Добро управление в спорта“ е Асоциацията за развитие на българския спорт в партньорство с шест европейски държави и има за цел да предостави анализи и конкретни инструменти за подобряване на управленските процеси в спортната сфера.
Конференцията бе открита от европейския комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта – Мария Габриел, която изрази позицията си относно европейската перспектива за почтеността в спорта. „Днес сме тук в името на една обща кауза и затова всички ние трябва да продължаваме да показваме, че спортът е сила, спортът е дух, спортът е вдъхновение, спортът е нашата основа, за да бъде обществото и икономиката ни по-резистентно и за бъдещи кризи, и за бъдещи непредвидени ситуации“, заяви в началото на речта си комисар Мария Габриел. Тя обърна внимание, че Спортната академия не е само мястото, където се създава българския треньорски и научен елит в спорта. „Тук благодарение на невероятните професионалисти се е изграждала кариерата и мотивацията на голяма част от елитните ни състезатели, на които дължим спортната слава на България в Европа и света. Постиженията им са признание за професионализъм, за методика на работа, за отношение в работата, за много ясна връзка между науката и спорта и са една голяма отговорност“ – допълни г-жа Габриел.
От името на ректора на НСА с приветствие към всички участници се обърна проф. Татяна Янчева, заместник-ректор по научната и международна дейност, споделяйки мнението на много от тях, че Спортната академия е естественото място, където да се случват дискусиите за бъдещето на управлението в спорта. „Поздравявам Асоциацията за развитие на българския спорт за усилията и високото качество на резултатите, които е успяла да постигне както в настоящото проектно изпълнение, така и в цялостната си дейност за развитие на спорта. Отдаваме заслужено признание на огромните възможности, които Европейския съюз предоставя чрез програма Еразъм + за демократизация на напредъка в образованието, младежта и спорта. България се гордее с всичко постигнато в това отношение от водещия комисар за тази дейност – г-жа Мария Габриел“, заяви проф. Янчева. 
С приветствия към участниците във форума се обърнаха и Михаил Балабанов - директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (Национална агенция „Еразъм +“ в България), Виктория Славкова – директор на международна дирекция в Министерство на младежта и спорта, от името на министър Андрей Кузманов, и председателят на Асоциацията за развитие на българския спорт – Йоанна Дочевска, организатор на събитието.
Международната конференция събра някои от най-ярките умове в областта с цел да се даде възможност за по-добро разбиране, относно настоящите предизвикателства и какви начини има за подобряване на реалността и бъдещите начинания в спортния сектор. Възможностите, предоставяни от програма „Еразъм+ Спорт“, бяха представени от ръководителя на отдел „Спорт“ в Изпълнителна агенция за образование, аудиовизия и култура – Ив Льо Лостек.
Ценна перспектива, знания и опит споделиха Жан Грация (Европейска атлетика), Христо Велков (Спешъл Олимпикс Европа Евразия), проф. Васил Гиргинов (Европейска асоциация за спортен мениджмънт), София Ратц - заместник държавен секретар по въпросите на младежта на Унгария и др.


Всички


 
??????? ??? Facebook Twitter Share