НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 979447 Картинка 11516160 Картинка 7974720 Картинка 10725560 Картинка 7088235 Картинка 9719242 Картинка 6153164 Картинка 2774110 Картинка 9835605 Картинка 4750336

Стартира модернизацията на стадиона за хвърляния в НСА

 
Министърът на младежта и спорта, Красен Кралев, ректорът, проф. Николай Изов, ръководителят на катедра „Лека атлетика“, проф. Марин Гъдев и олимпийската шампионка и преподавател в НСА, Тереза Маринова направиха първа копка за старта на мащабен ремонт на стадиона за хвърляния на територията на Академията в Студентски град.
Обновяването се извършва с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорт по проект „Модернизация на Център хвърляния – НСА“ на стойност 216 000 лева, по реда на Наредба №4 за финансово подпомагане  изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост. Проектът стана възможен с активната подкрепа и споразумение между НСА „Васил Левски“ и БФ Лека атлетика.
В рамките на няколко месеца ще бъде извършен цялостен ремонт на секторите за мятане на диск, чук, хвърляне на копие и тласкане на гюле и  ще бъде подобрено състоянието на тревната настилка. Проектът предвижда и монтаж на мобилни трибуни. Със собствени средства в размер на над 200 000 лева НСА ще реконструира съблекалните и пистата на лекоатлетическото съоръжение.
От името на академичната общност ректорът изказа благодарност към министър Кралев за подкрепата и личната му ангажираност в осъществяването не само на този, а и на други проекти, подобряващи условията за обучение и спорт на студентите и състезателите на Спортната академия. „Неведнъж министър Кралев ни е подкрепял при осъществяване на инвестиционната ни политика за обновяване на учебно-спортната база на Академията. Целта ни е да подобряваме постиженията в хвърлянията, да развиваме науката в спорта и да реализираме на високо ниво образователния процес на студентите в специалност „Лека атлетика“ – допълни проф. Изов.
„Изключително горд съм с този проект и се радвам, че продължаваме инвестициите си в лекоатлетически обекти. През последния мандат направихме много съоръжения. Извършена беше реконструкцията на 3 открити и 6 закрити писти за лека атлетика в страната. „Асикс Арена“ беше обновена с инвестиция от над 8 млн. лева, ремонтирана беше и залата в Добрич, която дълго време беше единственият дом през зимата за атлетите ни. Изграждаме и два нови центъра за хвърляния, защото там имаме много талантливи състезатели. Започваме в НСА и Балчик. България е имала традиции в тези дисциплини, но е трудно да се развиваш, когато няма добре направени съоръжения. Вярвам, че по този начин ще се привлекат и много млади състезатели. Надявам се това да стане един прекрасен национален център по хвърляния“, заяви от своя страна министър Кралев.
Реновираният стадион за хвърляния ще се ползва от НСА „Васил Левски“ и БФ Лека атлетика“ както за обучение на студенти – специалисти по лека атлетика, така и от елитните ни състезатели от националните отбори. Той ще се обособи в Национален център, за който президентът на родната федерация, Добри Карамаринов обяви , че ще съдейства за оформянето и за сертифицирането му, така че на него да могат да се провеждат международни състезания.
На церемонията днес присъстваха и шампионката ни на копие и гюле Михаела Петкова с личния си треньор, ас.Борис Воденичаров – преподавател в катедра „Лека атлетика“, неговите колеги проф. Стефан Стойков, доц. Софка Попова, много студенти и гости. 


Всички


 
??????? ??? Facebook Twitter Share