НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Скръбна вест – почина проф. Константин Жалов, доктор

                            

След дълго боледуване, на 91-годишна възраст, почина проф. Константин Жалов, доктор – дългогодишен преподавател, ръководител на катедра „Лека атлетика“ и декан на Треньорски факултет във ВИФ „Георги Димитров“ (сега НСА „Васил Левски“).

Професор Жалов има над 260 научни публикации и е участвал с научни доклади на конгреси, конференции и семинари в САЩ, Япония, Мексико, Франция, Югославия, Гърция, Турция, Румъния.

Има издадени множество ценни книги на спортна тематика като „В плен на магията лека атлетика“, „Покоряване на върховете“, „Любимата Алма Матер“, „Световни рекорди и олимпийски медали в хвърлянията“, „Българските атлети в световния елит“  и др.

Дългогодишен треньор в националния отбор. Негови възпитаници са направили 58 поправки на националните рекорди в скоковете.

През периода 1990 – 1993 г. е заместник-председател на Българската федерация по лека атлетика.

През 1964 г. получава почетното звание „Заслужил треньор“, а през 1983 г. и „Заслужил деятел на физическата култура“.

През 2008 г. е награден с „Почетен знак на БОК“ и с  най-високото отличие на Българска федерация по лека атлетика „Знак за заслуги“.

През 2013 г., с указ на Президента е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – I степен, за големите му заслуги към Република България в областта на науката и спорта. 

 Поклонението ще бъде на 22 май 2020 г. (петък) от 13,00 ч. на Централни софийски гробища.

 Поклон пред паметта!

    Всички новини


??????? ??? Facebook Twitter Share