НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 102180 Картинка 1691061 Картинка 7265850 Картинка 1568997 Картинка 7887091 Картинка 3373320 Картинка 1156472 Картинка 6864422 Картинка 9447515 Картинка 5340854

Приветствие към студентите от НСА „Васил Левски“ по случай студентския празник – 8 декември, от проф. Лозан Митев, председател на Общото събрание на НСА „Васил Левски“

 

Скъпи студенти,

Денят на българските студенти – 8 декември, е особен празник, на който нашето общество отбелязва уважението и признанието към Вас с надеждата, че Вие ще осъществите надеждите и мечтите за по-добър живот, за повече хуманизъм и прогрес. Ние, Вашите преподаватели, на този ден изразяваме нашата радост и гордост, че имаме в Академията едно достойно поколение млади хора, което усвоява и се подготвя да бъде ръководен фактор в развитието на спорта, училищното физическо възпитание, здравното дело, туризма, икономиката на страната ни. На този ден ние отново заявяваме, че най-голямото ни богатство са нашите студенти, нашите възпитаници.

Може би именно на този ден, когато Вие осъзнавате с гордост моралната привилегия да бъдеш един достоен специалист, радостта от празника трябва да се съчетае и с проникновението, че този ден за нас, българите, има още по-голямо духовно и културно значение, което осмисля много по-дълбоко Вашия празник, съзнанието и поведението Ви на този свят ден.

8 декември има дълбоки хилядолетни корени в българската духовност, защото на този ден, по стария календарен стил, се отбелязва паметта на нашия първоучител свети Климент Охридски – този, който създаде първообраза на Българския университет. Именно делото на св. Климент Охридски е нашият символ и нашето послание, в което ние намираме културната и социална значимост на Просвещението 600 години преди появата на Възраждането в Европа. Дело и мисия, които изявяват Българската държава от времето на цар. Симеон като люлка на Европейското просвещение.

Нека знанието и отговорността пред него Ви напътстват и облагородяват както на самия ден – 8 декември, така и през цялото Ви следване като достойни възпитаници на Националната спортна академия „Васил Левски“!

Честит празник, скъпи студентки и студенти!

    Всички новини


 
??????? ??? Facebook Twitter Share