НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Приветствие към студентите от НСА „Васил Левски“ по случай студентския празник – 8 декември, от проф. Лозан Митев, председател на Общото събрание на НСА „Васил Левски“

 

Скъпи студенти,

Денят на българските студенти – 8 декември, е особен празник, на който нашето общество отбелязва уважението и признанието към Вас с надеждата, че Вие ще осъществите надеждите и мечтите за по-добър живот, за повече хуманизъм и прогрес. Ние, Вашите преподаватели, на този ден изразяваме нашата радост и гордост, че имаме в Академията едно достойно поколение млади хора, което усвоява и се подготвя да бъде ръководен фактор в развитието на спорта, училищното физическо възпитание, здравното дело, туризма, икономиката на страната ни. На този ден ние отново заявяваме, че най-голямото ни богатство са нашите студенти, нашите възпитаници.

Може би именно на този ден, когато Вие осъзнавате с гордост моралната привилегия да бъдеш един достоен специалист, радостта от празника трябва да се съчетае и с проникновението, че този ден за нас, българите, има още по-голямо духовно и културно значение, което осмисля много по-дълбоко Вашия празник, съзнанието и поведението Ви на този свят ден.

8 декември има дълбоки хилядолетни корени в българската духовност, защото на този ден, по стария календарен стил, се отбелязва паметта на нашия първоучител свети Климент Охридски – този, който създаде първообраза на Българския университет. Именно делото на св. Климент Охридски е нашият символ и нашето послание, в което ние намираме културната и социална значимост на Просвещението 600 години преди появата на Възраждането в Европа. Дело и мисия, които изявяват Българската държава от времето на цар. Симеон като люлка на Европейското просвещение.

Нека знанието и отговорността пред него Ви напътстват и облагородяват както на самия ден – 8 декември, така и през цялото Ви следване като достойни възпитаници на Националната спортна академия „Васил Левски“!

Честит празник, скъпи студентки и студенти!

    Всички новини


??????? ??? Facebook Twitter Share