НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 1904593 Картинка 6081209 Картинка 7377758 Картинка 2947268 Картинка 3302991 Картинка 10397853 Картинка 8569892 Картинка 5040383 Картинка 3108235 Картинка 4862621

Световната федерация по борба ще си партнира с НСА в изграждането на европейски център за подготовка и квалификация на треньорски кадри

Публикувано на 12 юни 2019

 

На базата на Национална спортна академия ще бъде изграден европейски регионален център, в който ще се обучават и получават квалификация треньорски кадри не само от Европа, а и от целия свят.

Това стана ясно на днешната среща между академичното ръководство на НСА и г-жа Дека Ниамке – координатор на комисията по развитие на международната федерация по борба (UWW) и неин технически директор. Тя е в България, за да се запознае на място с условията за започване на курса за подготовка на треньори и да присъства на семинара на БФ Борба „Етичната и възпитателна мисия на борбата“, чийто домакин е НСА.

Ректорът проф. Пенчо Гешев заяви задоволството си от факта, че още при първото си идване в страната г-жа Дека Ниамке е гост на НСА и че взаимното сътрудничество ще даде много добър резултат за развитието на борбата в региона. „Академията е образователна структура, която единствена в България подготвя на високо ниво треньорски кадри за борбата. И в тази връзка, освен проф. Изов, който е заместник-ректор по учебната работа, тук са и колегите от Катедра Борба с ръководител доц. Станчев, които ще работят директно със специалистите в проекта“ – допълни проф. Гешев.

Президентът на Европейската федерация по борба и вицепрезидент на UWW  Цено Ценов и генералният секретар на БОК Белчо Горанов споделиха благодарността си към екипа на НСА за професионализма и отношението при подготовката на документите и реалното задвижване изпълнението на проекта.

„С този проект ние се доближаваме много до водещите международни федерации в света. Няма да крия, че да даваш професия в ръцете на млади спортисти, което е и идеята на курса, който искаме да започнем е нещо, което малко федерации могат да си позволят.Аз познавам добре възможностите на нашата Академия и твърдя, че тук имаме достатъчно специалисти, които да изпълнят проекта и той да не е еднократен“ – заяви пред присъстващите г-н Цено Ценов.

Госпожа Дека Ниамке предаде на присъстващите специалните поздрави на г-н Ненад Лалович, президент на UWW, увери ги в неговата твърда подкрепа за проекта и увереността, че световната централа ще си партнира с НСА. „Идеята на г-н Лалович е да припознае центрове за обучение и квалификация в света, които имат традиции в борбата и, разбира се, в това България е №1. Има голяма нужда от много треньори по света, които искат да се учат от най-добрите борчески нации. Партньорството ни е съвсем естествено“ -  заяви г-жа Ниамке.

По-късно през деня проф. Пенчо Гешев, г-н Цено Ценов и генералният секретар на БОК Белчо Горанов откриха семинара на БФ Борба, в който участват едни от най-елитните български треньори и експерти по борба, работещи у нас и в чужбина.

   


 
Facebook Twitter Share