НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Световната федерация по борба ще си партнира с НСА в изграждането на европейски център за подготовка и квалификация на треньорски кадри

 

На базата на Национална спортна академия ще бъде изграден европейски регионален център, в който ще се обучават и получават квалификация треньорски кадри не само от Европа, а и от целия свят.

Това стана ясно на днешната среща между академичното ръководство на НСА и г-жа Дека Ниамке – координатор на комисията по развитие на международната федерация по борба (UWW) и неин технически директор. Тя е в България, за да се запознае на място с условията за започване на курса за подготовка на треньори и да присъства на семинара на БФ Борба „Етичната и възпитателна мисия на борбата“, чийто домакин е НСА.

Ректорът проф. Пенчо Гешев заяви задоволството си от факта, че още при първото си идване в страната г-жа Дека Ниамке е гост на НСА и че взаимното сътрудничество ще даде много добър резултат за развитието на борбата в региона. „Академията е образователна структура, която единствена в България подготвя на високо ниво треньорски кадри за борбата. И в тази връзка, освен проф. Изов, който е заместник-ректор по учебната работа, тук са и колегите от Катедра Борба с ръководител доц. Станчев, които ще работят директно със специалистите в проекта“ – допълни проф. Гешев.

Президентът на Европейската федерация по борба и вицепрезидент на UWW  Цено Ценов и генералният секретар на БОК Белчо Горанов споделиха благодарността си към екипа на НСА за професионализма и отношението при подготовката на документите и реалното задвижване изпълнението на проекта.

„С този проект ние се доближаваме много до водещите международни федерации в света. Няма да крия, че да даваш професия в ръцете на млади спортисти, което е и идеята на курса, който искаме да започнем е нещо, което малко федерации могат да си позволят.Аз познавам добре възможностите на нашата Академия и твърдя, че тук имаме достатъчно специалисти, които да изпълнят проекта и той да не е еднократен“ – заяви пред присъстващите г-н Цено Ценов.

Госпожа Дека Ниамке предаде на присъстващите специалните поздрави на г-н Ненад Лалович, президент на UWW, увери ги в неговата твърда подкрепа за проекта и увереността, че световната централа ще си партнира с НСА. „Идеята на г-н Лалович е да припознае центрове за обучение и квалификация в света, които имат традиции в борбата и, разбира се, в това България е №1. Има голяма нужда от много треньори по света, които искат да се учат от най-добрите борчески нации. Партньорството ни е съвсем естествено“ -  заяви г-жа Ниамке.

По-късно през деня проф. Пенчо Гешев, г-н Цено Ценов и генералният секретар на БОК Белчо Горанов откриха семинара на БФ Борба, в който участват едни от най-елитните български треньори и експерти по борба, работещи у нас и в чужбина.

   Всички новини


Сподели във Facebook Twitter Share