НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Футболен празник за деца с интелектуални затруднения на базата на НСА в Европейската футболна седмица за жени на Спешъл Олимпикс

На 29 май 2019, на базата на Национална спортна академия „Васил Левски“, Спешъл Олимпикс България организира национален празник по футбол за деца с интелектуални затруднения и техни партньори без такива. Над 40 деца от столични училища взеха участие в турнира, който се провежда в рамките на Европейската седмица на футбола за жени на Спешъл Олимпикс под надслов „Подкрепи момичетата!“ и е подкрепен от програма Еразъм+ на Европейския съюз.

Гости на събитието от партньорските институции и организации бяха проф. Николай Изов, заместник-ректор на НСА, проф. Кирил Андонов- помощник ректор, г-жа Росина Тодорова – президент на клуб Зонта „Света София“, инж. Храбър Натов – председател на Спешъл Олимпикс България, д-р Христо Христозов – национален директор на Спешъл Олимпикс България, Виктор Христов, представител на атлетите в управителния съвет на Спешъл Олимпикс България и др.

Проф. Николай Изов пожела успех на участниците и достойно представяне, спазвайки правилата на честната игра. „За мен и цялата академична общност на НСА е истинско удоволствие и чест да бъдем домакин на празника и съпътстващия семинар за обучение на треньори. Академията винаги ви е подкрепяла и ще ви подкрепя и в бъдеще не само със своя експертен капацитет, а и с материалната си база. Очакваме ви с нетърпение скоро и на базата ни в Несебър“, допълни проф. Изов.

Националният директор на Спешъл Олимпикс България д-р Христо Христозов отбеляза, че тази година Регионалните игри на световната организация са посветени на футбола за момичета, а настоящата седмица е обявена за Европейска седмица на футбола за жени. „Игрите се провеждат едновременно в 20 държави на Европейския съюз. Именно от НСА, които са наши любезни домакини и партньори, започна женския футбол в България. Тук тренират едни от най-елитните наши футболистки“, изтъкна в речта си на откриването д-р Христозов.

Доц. Стефка Джобова, спортен директор на Спешъл Олимпикс България и всички участници произнесоха клетвата, с която вече 50 години започват всички спортни събития на глобалното движение, чиято цел е да осигурява възможности за приобщаване чрез спорт на хора с интелектуални затруднения:
Нека да спечеля. Ако не успея, нека бъда смел в опита си!  

В турнира по футбол участие взеха деца и младежи от Дом за възрастни хора с умствена изостаналост- гр. Баня, ЧОУ „Джани Родари“- София, 73 СУ „Владислав Граматик“-София, Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография- София и атлети на Спешъл Олимпикс България.

За първи път бе проведена оценка на индивидуалните умения на всички момичета, участници в състезанието. Те бяха оценявани за време и техника при изпълнение на дриблиране с топка, стрелба с топка и бягане, удар с топка.

Съдии, наблюдатели и оценители на турнира и индивидуалните умения бяха участниците в обучителния семинар на Спешъл Олимпикс България на тема „Нови футболни умения“, който се проведе на 28 и 29 май в Национална спортна академия. Целта на семинара беше да се обмени опит в областта на футболните умения, нови практики и методи за използване на футбола като средство за интеграция и реализация на потенциала на хора със специални потребности. Теми на семинара бяха „Интегрирани спортове“, „Практически модели за адаптации“, „Адаптиран футбол“, „Развитие на футбола за жени на Спешъл Олимпикс“ и Националната кампания „Да играем заедно“ в подкрепа на футбола за жени. 

   Всички новини


Сподели във Facebook Twitter Share