НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 3671446 Картинка 12083035 Картинка 955318 Картинка 6421272 Картинка 10822926 Картинка 3155216 Картинка 2744572 Картинка 67044 Картинка 5332232 Картинка 10325886

Футболен празник за деца с интелектуални затруднения на базата на НСА в Европейската футболна седмица за жени на Спешъл Олимпикс

Публикувано на 30 май 2019

На 29 май 2019, на базата на Национална спортна академия „Васил Левски“, Спешъл Олимпикс България организира национален празник по футбол за деца с интелектуални затруднения и техни партньори без такива. Над 40 деца от столични училища взеха участие в турнира, който се провежда в рамките на Европейската седмица на футбола за жени на Спешъл Олимпикс под надслов „Подкрепи момичетата!“ и е подкрепен от програма Еразъм+ на Европейския съюз.

Гости на събитието от партньорските институции и организации бяха проф. Николай Изов, заместник-ректор на НСА, проф. Кирил Андонов- помощник ректор, г-жа Росина Тодорова – президент на клуб Зонта „Света София“, инж. Храбър Натов – председател на Спешъл Олимпикс България, д-р Христо Христозов – национален директор на Спешъл Олимпикс България, Виктор Христов, представител на атлетите в управителния съвет на Спешъл Олимпикс България и др.

Проф. Николай Изов пожела успех на участниците и достойно представяне, спазвайки правилата на честната игра. „За мен и цялата академична общност на НСА е истинско удоволствие и чест да бъдем домакин на празника и съпътстващия семинар за обучение на треньори. Академията винаги ви е подкрепяла и ще ви подкрепя и в бъдеще не само със своя експертен капацитет, а и с материалната си база. Очакваме ви с нетърпение скоро и на базата ни в Несебър“, допълни проф. Изов.

Националният директор на Спешъл Олимпикс България д-р Христо Христозов отбеляза, че тази година Регионалните игри на световната организация са посветени на футбола за момичета, а настоящата седмица е обявена за Европейска седмица на футбола за жени. „Игрите се провеждат едновременно в 20 държави на Европейския съюз. Именно от НСА, които са наши любезни домакини и партньори, започна женския футбол в България. Тук тренират едни от най-елитните наши футболистки“, изтъкна в речта си на откриването д-р Христозов.

Доц. Стефка Джобова, спортен директор на Спешъл Олимпикс България и всички участници произнесоха клетвата, с която вече 50 години започват всички спортни събития на глобалното движение, чиято цел е да осигурява възможности за приобщаване чрез спорт на хора с интелектуални затруднения:
Нека да спечеля. Ако не успея, нека бъда смел в опита си!  

В турнира по футбол участие взеха деца и младежи от Дом за възрастни хора с умствена изостаналост- гр. Баня, ЧОУ „Джани Родари“- София, 73 СУ „Владислав Граматик“-София, Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография- София и атлети на Спешъл Олимпикс България.

За първи път бе проведена оценка на индивидуалните умения на всички момичета, участници в състезанието. Те бяха оценявани за време и техника при изпълнение на дриблиране с топка, стрелба с топка и бягане, удар с топка.

Съдии, наблюдатели и оценители на турнира и индивидуалните умения бяха участниците в обучителния семинар на Спешъл Олимпикс България на тема „Нови футболни умения“, който се проведе на 28 и 29 май в Национална спортна академия. Целта на семинара беше да се обмени опит в областта на футболните умения, нови практики и методи за използване на футбола като средство за интеграция и реализация на потенциала на хора със специални потребности. Теми на семинара бяха „Интегрирани спортове“, „Практически модели за адаптации“, „Адаптиран футбол“, „Развитие на футбола за жени на Спешъл Олимпикс“ и Националната кампания „Да играем заедно“ в подкрепа на футбола за жени. 

   


 
Facebook Twitter Share