НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

НСА реализира успешно научно-изследователски проект с елитните атлети параолимпийци

Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев и заместник-ректорът по учебната работа проф. Николай Изов се срещнаха с екипа на Академията и българските атлети параолимпийци, които си партнират в реализирането на научно-изследователския проект „Ефект на комплексна терапия при елитни спортисти с увреждания“. Ръководител на изследването е проф. Даниела Любенова, заместник-декан  на факултет „Обществено здраве, здравни грижи и туризъм“. То е насочено към подобряване на психофизическото състояние на елитни спортисти с увреждания чрез включване на комплексна терапия, кинезитерапия и психотерапия. Освен атлетите в проекта, чийто период за провеждане е 16-28 май т.г., са включени и 14 баскетболисти с увреждания. Идеята и организацията на проекта е на гл.ас. Ирена Людмилова от катедра „Кинезитерапия и рехабилитация“ в НСА. 

Проф. Пенчо Гешев поздрави участниците за продължаващата успешна работа и увери за пореден път параатлетите ни, че базата на НСА е винаги и по всяко време отворена за тях. В тази връзка той сподели, че със зам.ректора проф. Николай Изов  подготвят окончателното реализиране на дейностите за достъпна среда за хора с увреждания. „Безспорен е факта, че в последните години българският елитен спорт разчита основно на вашето добро представяне на Параолимпийските игри. Този проект е интересен и той не трябва да бъде самоцел, а да бъде една системна работа, която да бъде съвместна с нашите кинезитерапевти, психолози и експерти в леката атлетика и крайният продукт от тази дейност, смятам, че ще е по-добър“- заяви проф. Гешев. Той допълни, че е оптимист за едно такова съвместно решаване на всестранната подготовка, не само спортно-техническа, а и от гледна точка на кинезитерапия и психология и, че ще бъде полезно, както за спортистите, така и за специалистите.

Председателят на българската параолимпийска асоциация Илия Лалов благодари на ръководството на НСА за дългогодишното ползотворно сътрудничество и връчи на ректора почетен плакет за принос в развитието и успехите на параолимпийския спорт.

   Всички новини


Сподели във Facebook Twitter Share