НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 9682014 Картинка 604897 Картинка 9830944 Картинка 4939309 Картинка 2533727 Картинка 6578688 Картинка 9830391 Картинка 9530905 Картинка 11335881 Картинка 798402

В пресконференция ректорът на НСА благодари за подкрепата в решаването на казуса с базата в Несебър

Публикувано на 12 април 2019

 В отговор на приетото от Министерски съвет Решение от 10.04.2019 г. , с което правителството обяви за публична държавна собственост общо 15 имота от територията на Водната учебна спортна база (ВУСБ) на Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) в Несебър, Академичното ръководството организира специална пресконференция. Събитието се проведе на 12 април в Пресклуб „България“ с участието на ректора проф. Пенчо Гешев, зам.-ректора проф. Николай Изов, мениджъра на ВУСБ доц. Христо Константинов и главния юрисконсулт Илиян Карапанов.

С правителственото решение въпросните имоти, с обща площ около 42 декара, бяха предоставени за безвъзмездно управление на НСА. Така се създават предпоставки за запазване целостта на студентската база и условия за пълноценно изпълнение на нейните функции и дейности.

В обширно изявление ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев изрази благодарност към правителството, институциите и медиите, както и към всички преки участници в отстояването на статута на учебния комплекс в дългогодишната съдебна сага, изобилстваща от критични ситуации. В резултат на тези усилия и на широката обществена подкрепа беше съхранена единствената, оцеляла в годините на прехода, студентска база на българския морски бряг.

Хронологично ректорът припомни някои от най-важните факти в развитието на казуса, а на отправените от журналистите въпроси се включи с отговори и доц. Христо Константинов.

Припомняме ключовите моменти от историята на казуса. През далечната 2004 г. са заведени първите дела за собственост срещу община Несебър и лица, на които са реституирани имоти на територията на ВУСБ. Вероятно под натиск от местните реститути през м. януари 2010 г. Общината актува алеите от базата като общински улици и предприема премахване на бариерата и входния портал на учебния комплекс. Това е и първият физически сблъсък на студенти и преподаватели с местната власт – студентската барикада е отблъсната с полиция, порталът – премахнат, навлиза строителна техника и прокарва път до един от терените на морския бряг. В отговор – протестно шествие на студенти, преподаватели и възпитаници на НСА, в резултат на което правителството на Бойко Борисов с Решение на Министерски съвет № 84/19.02.2010 г. обявява базата за обект с национално значение. Глътка въздух, но за кратко – въпросният акт е отменен с Решение на Върховния административен съд след обжалване от реституираните собственици.

През 2011 г. НСА инициира национална подписка и внася повече от 26 хиляди подписа в Парламента с искане за законово решаване на проблема с целостта на базата.

На 11.04.2012 г. в нарушение на всички правни норми строителна фирма навлиза с мощна техника на територията на ВУСБ, разрушавайки важна за функционирането й инфраструктура. Във възникналите батални сблъсъци студенти на Академията са бити с колове от „наказателна“ група, изпратена от строителите.

Ескалиралото напрежение прераства в гражданско неподчинение с блокиране на трафика на „Орлов мост“ в София и студентски протести, подкрепени от Националното представителство на студентските съвети. Следва ново Решение на Министерски съвет - № 326/25.04.2012 г. за обявяване на базата за обект с национално значение. За жалост то също е отменено от Върховния административен съд, но дава възможност за отлагане набезите на реститутите.

Ключов по пътя към окончателното решаване на казуса се оказва наложеният на 26.02.2013 г. от Народното събрание мораториум върху строителството и сделките с имоти от територията на базата.

В периода от 2013 г. до 2017 г. приключиха делата срещу реституираните собственици, като с решенията по тях съдът установи незаконосъобразното възстановяване на собствеността в рамките на спортната база. С оглед спечелените дела Министерски съвет постанови и Решението си от 10.04.2019 г. за актуване на имотите като публична държавна собственост.

   


 
Facebook Twitter Share