НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 3590213 Картинка 4593147 Картинка 9013078 Картинка 11456056 Картинка 475470 Картинка 575660 Картинка 4210799 Картинка 21749 Картинка 6405628 Картинка 10612005

НСА въвежда четири нови специалности от следващата учебна година

Публикувано на 31 януари 2019

Още четири вида спорт въвежда сред специалностите си Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) от учебната 2019/2020 г. Това са скейтборд, айкидо, кендо и доджбол (народна топка), набиращи все по-голяма популярност сред младите хора. С тях общият брой на изучаваните в НСА спортове става 69.

Най-добрият спортен университет на България започна кандидатстудентската си кампания с участие в няколко образователни изложения в страната и чужбина, където предизвика интерес с разнообразието от възможности, които предоставя.

Освен треньор по вид спорт, НСА предлага и други перспективни професионални квалификации, сред които спортен аниматор, спортен мениджър, треньор по бойно-приложна физическа подготовка, треньор по адаптирана физическа активност, треньор по кондиционна подготовка, спортен коментатор, учител по физическо възпитание и кинезитерапевт.

При балообразуването кандидат-студентите имат право на избор - да използват оценката от матура или да държат изпит в Академията, за да постигнат по-висок резултат. Новият кандидатстудентски справочник ще бъде публикуван в  сайта на Национална спортна академия, а желаещите да имат печатното издание могат да го закупят  в книжарницата на Ректората (Студентски град) от началото на м. март.

Академията е безспорен лидер в спортното образование с уникалната си материална база. Освен кампуса в Студентски град, включващ открити и закрити спортни съоръжения и собствени общежития, студентите ползват плувен басейн в центъра на София, 3 планински и една морска учебна база. През пролетта ще завърши ремонтът на сградата на НСА на ул. „Гургулят“, която ще посрещне студентите с модернизирани кабинети и чисто нова Многофункционална зала.

В края на календарната 2018 г. Академичният съвет прие решение за преименуване на трите факултета на НСА съответно на Факултет „Спорт“, Факултет „Педагогика“ и Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и туризъм“. Промяната бе инициирана по препоръка на Националната агенция по оценяване и акредитация.

Академията е сред малкото висши училища в България, които успяха изцяло да изпълнят план-приема си през миналата кампания. Основна причина за това е водещата позиция на НСА в рейтинговата система на университетите в професионално направление „Спорт“. Академията е сред водещите висши училища и в другите професионални направления – педагогика, обществено здраве и здравни грижи.

Дипломата за висше образование в образователно-квалификационните степени „Бакалавър“ и „Магистър“ на НСА е призната и дава шанс за реализация навсякъде по света. Статистиката показва, че около 80% от завършилите се реализират в своята специалност, а в Центъра за кариерно ориентиране към НСА ежедневно пристигат запитвания от работодатели, търсещи квалифицирани специалисти.

 

 

 


 
Facebook Twitter Share