НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Шахматна изложба ще гостува в НСА и галерия ЛИК

Шахматната игра, пресъздадена през въображението на художника Роман Гуманюк, ще представи предстоящата изложба „Български гамбит“. Събитието се организира от фондация „Арт Спорт Талант“ и художествена галерия „ЛИК“ под патронажа на Национална спортна академия „Васил Левски“ и по повод 85-ата годишнина от провеждането на Първия индивидуален шампионат по шахмат в България.

Официалното откриване на изложбата е на 11 октомври 2018 г. в галерия „ЛИК“ от 18 ч. (вход – с покани и журналистически акредитации), а от 18 октомври част от картините ще бъдат изложени в Национална спортна академия „Васил Левски“.

В момента четири от творбите на Роман Гуманюк могат да се видят в Читалнята на НСА (Ректорат, партерен етаж).

Авторските творби на Роман Гуманюк - серия от живописни миниатюри и платна - разкриват пред зрителите удивителния свят на древната игра. Експозицията включва около 40 шахматни композиции, създадени от художника в различни години, в България и по света.

Това е поредната изложба на автора, посветена на най-интелектуалния спорт. През 2014 г. по повод 90-годишнината на ФИДЕ, шахматната федерация на Киргизстан и нейният президент Мирлан Турпанов откриват първата самостоятелна експозиция на Роман Гуманюк в столицата на страната - Бишкек. В България художникът прави поредица от изложби на тази имплицитна тема, които са експонирани в София и Хасково.

Настоящата изложба е уникална и с това, че допринася за популяризирането на шахматната игра чрез визуалното изкуство. С експонирането на творбите в Национална спортна академия тя става първото висше училище в България, което ще бъде домакин на тази тематична експозиция. Аспект - важен не само за всички, които се интересуват от шахмата, а също и за онези, които се занимават с изучаването и развитието на тази игра, съчетаваща елементи на наука, спорт и изкуство.

Художникът Роман Гуманюк е роден през 1985 г. в Киргизстан. Той работи в различни жанрове и с богат набор от техники. До момента има 30 самостоятелни изложби. Творбите му са представяни в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, България, Франция, САЩ, Италия. Авторът е участник на VI-то Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Колекционери и ценители на изобразителното изкуство от различни държави по света притежават негови творби в своите колекции.

    Всички новини


??????? ??? Facebook Twitter Share