НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 3690863 Картинка 9181043 Картинка 11361261 Картинка 4886183 Картинка 7047595 Картинка 10870489 Картинка 2742989 Картинка 2819790 Картинка 6768649 Картинка 963724

Обществен дебат за развитието на спорта в България

Публикувано на 27 март 2017



Системата на спорта има нужда от промяна, стана ясно на Обществения дебат за развитието на спорта в България



Системата на спорта има нужда от промяна, която трябва да се случи като се заимства най-доброто от опита от миналото и за която трябва да работят всички държавни институции. Около това становище се обединиха участниците в Обществения дебат за развитието на спорта в България, който се проведе в Гранд хотел „София“ по инициатива на Експертния съвет, създаден от Министерството на младежта и спорта за осъществяване на държавната политика в областта на спорта.

В дискусиите участваха министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, председателят на Експертния съвет проф. Цено Ценов, бившите министри на спорта проф. Свилен Нейков и Петър Стойчев, бившият шеф на ДАМС Симон Спасов, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, университетски преподаватели, бивши спортисти, треньори, ръководители и спортни деятели. Членовете на Експертния съвет и гостите на дебата представиха основните проблеми пред развитието на българския спорт, направиха редица предложения и очертаха конкретни стъпки за развитието и управлението на системата на спорта. Повечето изказващи се обединиха около мнението, че функциониращата в момента система на спорта има сериозни проблеми, не е съвременна и трябва да се търсят пътища за развитието й.

Общественият дебат започна с презентация на проф. Дашева за състоянието на българския спорт, в която тя представи кратък обзор за състоянието на системата, причините за това състояние и действията, които трябва да бъдат предприети. В последвалите изказвания се очертаха няколко групи въпроси, свързани с развитието на спорта за всички, детско-юношеския спорт, елитния спорт, проблемите с базата и с финансирането, научното осигуряване на спорта и други.

„Убедена съм, че нова система на спорта ще има и тя ще съчетае в себе си традиции, идентичност, модерност. Имаме нужда от нова система, но не трябва да отричаме миналото и българската индентичност, защото ако пренесем от чужбина каквото и да е, то може и да не работи. В същото време трябва да вървим към онова модерно общество, в което светът днес живее, а в него живее и България. Спортът има нужда от приемственост и последователност, има нужда от организираност, а не от хаос. Най-важното нещо е да решим какви са приоритетите ни в областта на спорта и в рамките на всеки един приоритет да определим конкретни действия, които могат да се случат в най-близко време и такива, които ще извървят дълъг път. Основна задача в близко време е да се направи сериозен анализ на системата и на тази база да се положат основите на една нова система и да се очертае това, което предстои да бъде реализирано“, каза проф. Дашева.

Експертният съвет ще обобщи дискусиите от Обществения дебат и ще направи предложение за сформиране на работни комисии, които да работят по основните проблеми на системата на българския спорт. Ще бъдат изготвени ясни и конкретни предложения.

 

 


 
Facebook Twitter Share