НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 4547025 Картинка 10580144 Картинка 4804698 Картинка 1381839 Картинка 5108584 Картинка 11119507 Картинка 6643339 Картинка 1148623 Картинка 5577282 Картинка 4792320

НСА „Васил Левски“ изрази своето признание към спортната общественост в Хасково

Публикувано на 22 февруари 2017

На 21 февруари спортната общественост в Хасково стана домакин на прояви свързани с честванията на 75 годишнината на НСА „Васил Левски“. С тази инициатива се поставя началото на поредица от срещи и чествания в страната, с които Академията изказва признанието на своите възпитаници за приноса им в развитието на спорта, училищното физическо възпитание и олимпизма в България.

Откриването на проявата стана в спортното училище „Стефан Караджа“, където пратениците на - проф. Лозан Митев и хон.ас. Емилия Витанова бяха приети от учениците, учителите и треньорите с много вълнение.

Директорът на училището, госпожа Силвия Тренчева откри скромното тържество, изтъквайки огромните усилия, които се полагат за осигуряване на пълноценно обучение и образование на възпитаниците на училището и загриженост за тяхната пълноценна реализация в спорта и обществото.

Присъстващите имаха възможност да се запознаят с това какво е НСА днес и да открият за себе си възможности за бъдещето си като талантливи спортисти и специалисти, които Академията осигурява в образователно и в социално отношение за успешно следване. На училището бяха предоставени пакет от информационни материали, които да послужат за упътване и подготовка на учениците към тяхното бъдещо следване.

Много вълнуващи бяха поздравленията между възпитаниците на НСА от времето на ВИФ, изтъкнатия треньор и преподавател в спортното училище г-н Живко Архондев, една от най-значимите спортни личности в града и с Митко Господинов – бащата на Григор Димитров.

Проф.Митев изтъкна значимостта на Григор Димитров като личност, която най-пълноценно изразява благородните черти на нашия народ и се явява не само достоен представител на нацията ни, но и служи за вдъхновение на много млади спортисти в страната ни. Той призова всички спортни организации, специалисти и общественици, въпреки трудностите, да проявяват грижи, любов и внимание към всеки един млад спортист, за да не бъде изоставен нито един талант на България.

Среща с възпитаници на НСА бе организирана и в Димитровград, в образцовото училище „Алеко Константинов“. На срещата бяха наградени нашите възпитаници в присъствието на директорката на училището, учители и много ученици.

От 14.30 ч. в Кметството на град Хасково се състоя тържествена среща с всички възпитаници на ВИФ/НСА и представители на местните спортни клубове, организирана от Борис Архондев, сътрудник на общинската администрация, изтъкнат спортист на Хасково и възпитаник на Академията.

На срещата в актовата зала на Община Хасково дойдоха именити личности в Българския спорт, състезатели, треньори, учители, общественици и деятели, между които бяха олимпийските ни легенди Стефан Ботев и Димо Костов. Още от самото начало се почувства особената атмосфера на спортния дух и единство между хората на спорта от различни поколения.

Проявата бе открита от Ивелина Бояджиева, студентка в НСА. Тя изтъкна необходимостта и значението на подобни прояви като възможност за по-добро взаимодействие между спортните институции и регионалните структури в стремежа за обсъждане и намиране на решения за сложните проблеми и противоречия в спорта. Тя представи гостите от НСА и даде думата на проф. Лозан Митев да изнесе една историческа беседа, в която той представи непознати факти и събития за местните спортни деятели и журналисти, които разкриват спортната култура на Хасково още от края на 19 век и разясни някои от факторите довели до издигането на Хасковската школа в спорта като една от най-добрите в България.

Втората част на беседата протече изключително вълнуващо, защото бяха представени най-драматичните моменти от историята на НСА, а няколко от присъстващите, дори успяха да намерят себе си в показаните моменти от живота на Академията. Изпълнените с радост и вълнение лица на присъстващите бяха най-добрата изява на обичта и привързаността на нашите възпитаници към своята Алма Матер.

Тържеството завърши с тържествено награждаване на Община Хасково с почетен плакет на БОК за особени заслуги към развитието на спорта в Хасково и неговия принос за авторитета на България на световно и олимпийско равнище.

От името на Ректора на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, всички спортни възпитаници получиха възпоменателна грамота и бяха поканени за участие в големите тържества в края на годината, с които ще се отбележи 75 годишнината на НСА.


Вижте и публикацията на вестник Марица-Хасково на http://haskovo.marica.bg/article/read/43573

 

   


 
Facebook Twitter Share