НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 3031456 Картинка 811337 Картинка 11437337 Картинка 570510 Картинка 187096 Картинка 5850260 Картинка 10992637 Картинка 8702594 Картинка 10658279 Картинка 10832631

Начало ма проект „Студентски практики"

Публикувано на 26 септември 2016

Уважаеми студенти и преподаватели,

От началото на м. октомври 2016 г. НСА „Васил Левски” реално ще може да стартира реализацията на проект „Студентски практики – фаза 1”, ръководен от Министерството на образованието и науката (МОН) и финансиран по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014 - 2020 г. Продължителността на проекта е до 31.12.2017 г. За всички вас това се явявя чудесна възможност за допълнително практическо обучение в реална работна среда по специалността, която изучавате, за което е предвидена и стипендия в размер на 480 лв.

Целите на проект „Студентски пракитки” са:

· подобряване на качеството на образование чрез предоставяне на възможности за придобиване на практически опит и усъвършенстване на практическите умения на студентите в съответствие с потребностите на пазара на труда;

· улесняване на прехода от висшето училище към работното място и повишаване възможностите за успешна реализация на трудовия пазар;

· подпомагане изграждането на стабилни партньорства между висшите училища и бизнеса;

· увеличаване мотивацията на студентите за участие в допълнително практическо обучение в реална работна среда;

· стимулиране нарастването на броя на студентите, които си намират работа непосредствено след дипломирането;

· осигуряване на предпоставки за осъвременяване както на учебните планове като цяло, така и на преподаваните дисциплини, курсове и теми според нуждите на пазара на труда;

· подпомагане създаването на устойчиви механизми и възможности на работдателите за подбор на студенти, доказали умения в реална работна среда, и за непосредственото им включване на пазара на труда.

Моля всички заинтересовани студенти и преподаватели от НСА „Васил Левски” да се запознаят внимателно с информацията по-долу.

Успех на всички!

Доц. Иван Сандански – ръководител на Кариерния център към НСА и главен функционален експерт по проект „Студентски пракитки”

 

 

Кои студенти могат да кандидатстват за провеждане на практическо обучение по проект „Студентски пракитки”?

За участие в практическо обучение по проект “Студентски практики” могат да кандидатстват всички редовни, задочни и дистанционни студенти с активни студентски права, вписани в Регистъра на действащите студенти, поддържан от МОН. Всеки студент може да кандидатства само за обяви, които отговарят на специалността в професионалното направление, в което се обучава в момента на кандидатстването.

Студентите, изпълнили задълженията си по учебен план за съответната образователно-квалификационна степен и допуснати до държавен изпит или защита на дипломна работа, сключват договор за практическо обучение не по-късно от първата обявена дата за държавен изпит или защита на дипломна работа.

По проекта е предвидено да се отпечатат и образци на удостоверения за завършена практика, в които ще се попълва мястото на провеждане на практика, името на ментора, подпис и печат на Висшето училище.

След като съм приключил успешно една практика, имам ли право да участвам в друга практика отново финансирана от новия проект „Студентски практики – фаза 1”?

Всеки студент има право да бъде включен в практическо обучение по проекта веднъж в рамките на своето обучение за придобиване на всяка една образователно-квалификационна степен. Това означава, че може да се участва веднъж в ОКС „Бакалавър” и веднъж в ОКС „Магистър”. С оглед предоставяне на възможност за практическо обучение в реална работна среда на по-голям брой студенти от НСА „Васил Левски”, няма да се допускат студенти, които вече са взели участие в предния проект „Студентски практики” в същата образователно-квалификационна степен.

Студентът може да се включи в практика и втори път в рамките на обучението си за придобиване на образователно-квалификационна степен, ако на организацията-работодател, при който провежда практиката си, поради доказано нарушение е прекратено правото на участие в проекта.

Как можете да кандидаствате за практика?

Всеки желаещ студент може да се регистрира на страницата на проекта - http://praktiki.mon.bg/sp  и внимателно попълва необходимите данни в своя профил.

След като попълните всички необходими данни в профила си, Вие ще имате възможност да кандидатствате за обявените позиции от организации за професионалното направление, в което се обучавате. Можете да изберете само позиции, в които организацията е посочила Вашето професионално направление, и които съответстват на специалността, по която се обучавате.

Начинът за кандидатстване е следният: след като разгледате публикуваните обяви в секцията „Обяви”, отнасящи се към Вашето професионално направление, натискате бутон „Кандидатствай” на онези, които намирате за подходящи за специалността, по която се обучавате. Вашият профил ще стане видим за организацията-работодател по съответната обявена от него позиция. Избраните позиции се появяват в секцията „Моите обяви”, от където ще виждате статуса на обявата. Ако в обявата се изискват мотивационно писмо или други допълнителни документи, изпратете ги на контактите, посочени в профила на работодателя.

Договорите за практическо обучение на студенти, на работодателски организации и на ментори ще се приемат от съответните функционални експерти по факултети (за повече информация, виж най-долу) в понеделник от 9.00 до 16.00 ч и вторник от 9.00 до 14.00 ч в седмицата, предхождаща началото на практиката.

Няма да се приемат договори на студенти, работодателски организации и на ментори, ако преди това не са били проверени и одобрени от съответните функционални експерти.

Къде се провежда практиката?

Практическото обучение на студентите в проект “Студентски практики” се осъществява от сдружения с нестопанска цел (спортни клубове, федерации, асоциации), стопански дружества и фирми (напр. фитнес центрове и др.), държавна и общинска администрация, държавни институции, търговски дружества, обучителни организации, работодателски организации и други юридически лица със стопанска или нестопанска цел, регистрирани по българското законодателство.

За участие в проекта се потвърждават онези юридически лица, които са регистрирани в Търговския регистър или в други нормативно утвърдени регистриминимум 6 месеца преди регистрацията си в информационната система на проекта.

Кои са менторите в обучаващите организации-работодатели и каква е тяхната роля?
Обучаващата организация осигурява ментор (служител на обучаващата организация или самия работодател), който наставлява студента/ите по време на практиката в реална работна среда. Менторът запознава студента/ите с работната среда, спецификата на дейността в организацията, добрите практики, вътрешната организационна култура и др. Менторът следва да бъде в трудови или други допустими от законодателството правоотношения с обучаващата организация най-малко 6 месеца преди началото на практиката и да познава дейностите, които ще се възлагат на студента по време на практиката. Менторът трябва да притежава висше образование и да притежава минимум 3 години професионален опит в областта на провежданата практика.

В края на практиката менторът ще даде обратна връзка за извършеното от студента и за постигнатите резултати в специално генерирана отчетна форма.

Всички студенти, които започват практика трябва да бъдат вписани в Книгата за инструктаж по безопасност на труда, която се поддържа от всяка организация-работодател.

Кой има право да бъде академичен наставник и как студентите могат да го изберат?
Преди стартиране на практиката всеки студент задължително трябва да си избере академичен наставник, регистриран в същото професионално направление, в което се обучава студентът. Академичните наставници са преподаватели от НСА „Васил Левски” с минимум 3 години преподавателски стаж. Те подпомагат, наблюдават, контролират, отчитат и удостоверяват провеждането на практическото обучение.

След като студентът потвърди, че ще проведе конкретна практика, в системата му се визуализира списък с академичните наставници от неговото професионално направление и той има право на избор от този списък.

Преподавателите от НСА „Васил Левски” могат да се регистрират и създадат профил на уеб страницата на проекта http://praktiki.mon.bg/sp, като от менюто „Висши училища” кликват най-долу на опцията „Регистрация на академичен наставник”.

Допълнителните споразумения на академичните наставници от НСА (генерирани от профилите в системата, попълнени, разпечатани и подписани в три копия) могат да се носят по всяко време в Кариерния център (Ректорат, ет. 1, каб. 107). Технически лица: Снежанка Димитрова и Петя Жекова.

Колко дълго продължава практиката?
За успешно приключило се счита практическото обучение, проведено в реална работна среда в рамките на 240 (астрономически) часа. След приключването и отчитането на практиката на студента се изплаща стипендия в размер от 480 лв. Практиката трябва да приключи в рамките на не повече от 6 месеца. Графикът на практиката се договаря между студент и ментор, а неговото изпълнение се следи и наблюдава от академичния наставник.

Менторът в собствения си профил, ще има достъп до графиците на студентите и ще потвърждава изработването на предварително планираните часове. Програмата за провеждане на практическото обучение за съответната позиция също се изготвя и въвежда в информационната система от ментора и одобрява от академичния наставник преди генериране на договора за провеждане на практиката между студента и НСА. Програмата следва да има минимум три дейности и отнасящите се към тях задачи.

Академичният наставник стриктно следи и контролира ИНДИВИДУАЛНИЯ ГРАФИК на студента (изготвя се и въвежда в информационната система от ментора и студента), вкл. изискването за 7 последователни дни от съответната седмица да не се надхвърлят 40 (астрономически) работни часа. Максималният брой часове на ден е до 8 часа.

Може ли банковата сметка, която предоставям, да не е лична, а на някой близък?
Не. Всеки студент е длъжен да предостави лична банкова сметка, по която да се извърши плащането на необлагаема с данъци еднократна стипендия в размер на 480 лв. след успешно приключила практика.

Мога ли да ходя на практика в организация, в която работя?
Студентът не може да провежда практическо обучение в обучаваща организация, с която към момента на кандидатстване за студентска практика е в трудови правоотношения и/или правоотношения по Закона за задълженията и договорите.

Към кого да се обръщаме при какъвто и да е въпрос или проблем?
По всички въпроси относно провеждането на практиката, в т.ч. сключването на договор с НСА „Васил Левски”, можете да се обръщате към съответните функционални експерти по проекта за трите факултета, както следва:

· доц. Георги Драганов – функционален експерт за ТРЕНЬОРСКИ ФАКУЛТЕТ (мобилен: 0892299766, email: g.draganov_nsa@abv.bg). За контакти, информация, консултации и приемане на договори – каб. 317, Ректорат.

· доц. Каролина Георгиева – функционален експерт за УЧИТЕЛСКИ ФАКУЛТЕТ (мобилен: 0898657789, email: karolina.lazarova@abv.bg) За контакти, информация, консултации и приемане на договори – каб. 407, Ректорат.

· проф. Незабравка Генчева – функционалeн експерт за ФАКУЛТЕТ „КИНЕЗИТЕРАПИЯ, ТУРИЗЪМ И СПОРТНА АНИМАЦИЯ” (мобилен: 0896776604, email: nezig@mail.bg ) За контакти, информация, консултации и приемане на договори – каб. 59 (ул. „Гургулят” 1, ет. 3).

· проф. Евгения Димитрова – функционален експерт за ФАКУЛТЕТ „КИНЕЗИТЕРАПИЯ, ТУРИЗЪМ И СПОРТНА АНИМАЦИЯ” (мобилен: 0898776691, email: janydim@abv.bg) За контакти, информация, консултации и приемане на договори – каб. 47 (ул. „Гургулят” 1, ет. 3).

При технически проблеми със системата за регистрация и профилите на потребителите можете да пишете на имейл:support_s.praktiki@mon.bg

С цел ефективно и съответстващо на нормативната уредба изпълнение на провеждането на студентските практики ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се запознаете и с правилата и условията, утвърдени с Инструкция за реда и условията за изпълнение на дейностите с приложения – образци на договори с различните участници в студентските практики.Утвърдената Инструкция може да намерите в секция "За проекта", подсекция "Документи" на адрес: http://praktiki.mon.bg/sp/pages/documents

 


 
Facebook Twitter Share