НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Ректорът на НСА бе член на българската делегация при подписване на споразумение за сътрудничество с Катар

Проф. Николай Изов, ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“ участва в официалната делегация, водена от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, за подписване на споразумение за сътрудничество с Държавата Катар.

В столицата Доха, министър Вълчев и катарският министър на образованието и висшето образование, д-р Мохамед Абдул Уахед Ал Хамади подписаха документа, който регламентира бъдещото сътрудничество в областта на образованието, научните изследвания и технологиите.

„През последните години в страната ни се поставя акцент върху научните изследвания и иновациите“ – заяви преди церемонията министър Вълчев. „Насърчава се и задълбочаването на взаимодействието между висшите училища, чрез включването им в европейски университетски мрежи. В тази насока е възможно засилване на сътрудничеството, с двустранни споразумения, между нашите и катарските университети“, допълни министър Вълчев.

Подписаният документ урежда възможности за сътрудничество в областта на магистърските и докторските програми и научните изследвания. Ще се обменя информация за нормативната уредба, регламентираща академичното признаване на образованието, придобито в чужбина, а също и по въпроси, свързани с оценяването на качеството и акредитацията във висшите училища.  

В българската  делегация бяха и проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, проф. Виктор Златков, ректор на Медицинския университет-София и проф. Иван Кралов, ректор на Техническия университет.

Важна част от програмата бе посещението на Спортната академия „Аспайър“, а нашата делегация бе посрещната от г-н Ал Салем Афифа, заместник-генерален директор.

Ректорът на НСА, проф. Николай Изов, представи на домакините интересни аспекти от пътя за развитие на елитните български спортисти, съвместявайки висше образование с активна кариера – област, в която НСА има водеща позиция в международен план. За да задълбочат разговорите за бъдещо съвместно сътрудничество между двете Академии, в срещата се включиха и г-н Бадр Ал-Хей, директор по образованието и студентските въпроси, г-н Маркус Егер, директор „Спорт и стратегии“ и директорът на училището на „Аспайър“ – Джасим Ал Джабер.

Повече информация за посещението в Aspire Akademy може да се прочете на:

 https://www.aspire.qa/news.aspx?id=2007

 

 

 

Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share