НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

НСА награди най-добрите си спортисти за 2019 г.

Спортист на годината е каратистката Виктория Филипова

На ежегодната си  празнична церемония НСА „Васил Левски“ награди най-добрите свои студенти – спортисти от клубовете на Академията, постигнали успехи на големи международни форуми и държавни първенства.

Заслужено отличието „Спортист на годината“ получи състезателката по карате Виктория Филипова – сребърна медалистка от Световното и Европейско първенство до 21 години. По традиция тя получи годишна стипендия в размер на 2000 лева от председателя на Съвета на настоятелите Красимир Дачев и осигурена от „Свилоза“ АД.

За треньор на годината бе обявен гл.ас. Радослав Пенов – преподавател и треньор по карате в катедра „Борба и джудо“, а за параспортист на НСА отличието бе за третокурсника  Петър Петров -  шампион в тласкането на гюле от световните параигри в Италия тази година.

Стипендия на НСА „Васил Левски“ в размер на 2000 лева, за постигнати високи спортно-педагогически резултати, получи Росен Гергов – четвъртокурсник в специалност „Ски алпийски дисциплини“, а тя му бе връчена от ректора проф. Пенчо Гешев и зам.-ректора по учебната работа – проф. Николай Изов.

На церемонията бяха отличени и елитни български спортисти, студенти в НСА сред които „златните момичета“ от националния отбор по художествена гимнастика Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова, както и световният шампион по кикбокс при мъжете в категория до 57 кг Борислав Радулов.

Наградите на призьорите връчиха ректорът, проф. Пенчо Гешев и официалните гости: Славчо Атанасов, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, заместник-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, заместник-председателят на БОК Йорданка Благоева, председателят на УС на Български спортен тотализатор Живко Вангелов, организационният секретар на „София- европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, ръководители на Български спортни федерации, олимпийските и световни шампиони и медалисти Здравка Йорданова, Тереза Маринова, Валентин Райчев, Красимир Дунев и др.

В поздравителното си слово Ректорът изрази гордостта на академичното ръководство за постигнатите от студентите на НСА успехи, като им пожела здраве, приятни празнични дни и късмет в предстоящата сесия.

Проф. Пенчо Гешев бе удостоен с почетен плакет от името на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, с признание и благодарност за ползотворното сътрудничество между НСА и Столична община, както и с плакет от Асоциацията за университетски спорт за подкрепата на университетския спорт в България. Отличията връчиха Ирена Димитрова – директор на дирекция ПИСТ в Столична община и доц. Златко Джуров – председател на АУС.

Общо 76 са студентите на НСА, които получават еднократна стипендия за постижения през годината.

Непосредствено преди церемонията „Спортист на годината`2019“ бе открита официално и фотоизложбата „Моменти на слава“, която се организира по идея на посолството на Република Корея в България. Тя е посветена на отличните постижения на български и корейски спортисти в периода от олимпийските игри в Сеул`1988 до Пьонгчанг`2018, както и на други международни форуми.

Извънредният и пълномощен посланик на Република Корея, Н.Пр. г-н Джонг Джин-Кю изрази радостта си от реализирането на това съвместно събитие и изрази увереност, че изложбата ще се превърне в основа на допълнително развитие на отношенията между двете държави в сферата на спорта.

Той допълни, че с откриването на изложбата се поставя началото на събития, които посолството ще организира по повод честване на 30-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Корея, която се навършва през 2020 година.

Посланикът на Република Корея дари спортна екипировка на студентите от специалност „Таекуондо“ в спортната Академия, като допълни, че в годините те реално символизират топлата връзка между Корея и България.

Специален гост на събитието бе председателят на Българска федерация таекуондо WTF, Слави Бинев.

По дългогодишна традиция празничният ден продължи с Празника на основната гимнастика за студентите от I курс във всички факултети, който е под патронажа на Ректора на НСА „Васил Левски“.

За 2019 година всички отличия, в отборната и индивидуална надпревара, обраха студентите от факултет „Педагогика“.

При жените отборен победител е 20 група, а при мъжете – 17 група. В индивидуалния шампионат „Мис основна гимнастика“ е Цветелина Георгиева от 19 група, а „Мистър основна гимнастика“ е Цветомир Петков от 16 група.


Топ 10 на НСА за 2019 година
:

1.      Станчо Станчев – карате кумите, IV курс, факултет Спорт – I място на световно първенство отборно мъже, II място на държавно първенство;
2.      Изабел Христова – сумо, I курс, факултет Спорт – III място на Европейско първенство до 21 г., държавен шампион;
3.      Божидар Тодоров – борба свободен стил – II курс, факултет Спорт – бронзов медалист от Европейско първенство за юноши, шампион на страната за юноши;
4.      Октай Хасан – борба свободен стил - II курс, факултет Спорт, балкански шампион за юноши, държавен шампион за юноши;
5.      Тургай Февзи – борба свободен стил - II курс, факултет Спорт – бронзов медалист от Балканиадата за юноши, шампион на страната при юношите;
6.      Майкъл Иванов – мото крос - III курс, факултет Спорт –  I място в BMU източно-европейско супер мото клас S Open, държавен шампион в МХ2;
7.      Любомир Васев -  мото крос – III курс,  факултет Спорт –  I място в източно-европейски шампионат МХ, XI място на ДП в клас МХ1;
8.      Димитър Бърдарски – спортна гимнастика – IV курс, факултет Спорт - –  I място висилка на ДЛОШ мъже, I място прескок и I място висилка отборно мъже;
9.      Петър Велчев – ски бягане -  IV курс, факултет Спорт – държавен шампион индивидуално спринт, шампион в преследването индивидуално и шампион по летен биатлон;
10.  Венелина Михнева – плуване – II курс, факултет Спорт - държавен шампион на 400 м съчетано, сребърен медалист на 200 м съчетано от ДП при жените, държавен отборен първенец на 400 м съчетано и 200 м съчетано плуване.


Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share