НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Жезъл - символ на ректорското достойнство и единството на академичната общност връчи кметът на София, на ректора на НСА в Деня на Академията – 15 ноември

Проф. Пенчо Гешев: „Vivant academia, Vivant proffesores!“

На  тържествена церемония в Аула Максима, по случай Деня на Академията – 15 ноември, кметът на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова връчи на ректора на НСА „Васил Левски“, проф. Пенчо Гешев жезъл – символ на ректорското достойнство и единството на академичната общност.

В академичния церемониал  той е третият от ректорските регалии след огърлицата и тогата.

„В духа на академичните традиции за духовна свобода и извисеност, приемете още един дар от Столична община, като признание за автономията на Академията, силата на човешкия дух и силата на знанието. Връчвам на Ректора жезъл, символизиращ общочовешките ценности и олимпийските принципи, духът на Академията, но и духът на Апостола – свободата, единението“ – заяви при връчването г-жа Фандъкова и пожела на преподаватели и студенти да продължават да работят със същия ентусиазъм, защото освен, че правят София европейска столица на спорта вдъхновяват нея и екипа й да работят със същия този ентусиазъм и сили.

Бурни аплодисменти получи автора на жезъла Георги Чапкънов, който бе сред официалните гости на празника на НСА „Васил Левски“.

Номинираният от Студентския съвет на НСА Димитър Полков от факултет „Педагогика“ прие от проф. Гешев жезъла, който традицията повелява да носи пред ректора и ректорското ръководство на всяко тържествено шествие и церемония.

Столичният кмет връчи на четвъртокурсника Христо Велчев  „Наградата на кмета на Столична община за изследователски проект в областта на спорта със значим социално-обществен принос“ в размер на 1000 лева. Студентът в специалност „Баскетбол“ стана носител на наградата за млад учен с решение на ректорския съвет. Той е отличен с награда  от Деветата международна научна конференция за студенти и млади учени в Казахстан тази година.

Развълнуван Ректорът благодари на Столична община за жеста на внимание и уважение: “Позволявам си от името на сегашното, а и на бъдещото ръководство на НСА, да благодаря за изненадата и жеста към нашата институция. Още веднъж заявявам готовността на Академията да работи винаги, всеотдайно и съвместно със Столична община".

По празнична традиция проф. Гешев връчи дипломите на придобилите ОНС „Доктор“, НС „Доктор на науките“ и АД „Доцент“ след 24 май т.г.както и отличия на спортисти- студенти в НСА, постигнали високи спортни резултати на световни, европейски първенства и купи.

Членовете на Съвета на настоятелите връчиха чековете за стипендии в размер на 2000 лв., които осигуряват за студентите отличници в направления „Спорт“,„Обществено здраве“ и „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ -  „Оберон Радио Макс“ ЕООД със собственик Красимир Гергов, „Екофарм“ с управител д-р Петър Велев и фирма „Еконт“, представлявана от Юри Алкалай.

Веднага след тържествената част проф. Татяна Янчева, заместник-ректор на НСА по научната и международна дейност и вицепрезидент на Конгреса даде началото на пленарната сесия на Втория международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“, провеждан съвместно с Първи балкански научен конгрес „Физическо възпитание, спорт, здраве“. В нея гост -лектори бяха Карина Ангелиева – заместник-министър на образованието и науката, проф. Наталия Стамбулова, ДН – професор по спортна психология от Университета в Халмщад, Швеция и д-р Юри Шефер – президент на Международния съвет за спортни науки и физическо възпитание.

Започна работа и  научният симпозиум „Биоактивни вещества с приложение в спорта“, както и паралелните сесии, в които доклади ще изнесат водещи учени и експерти от България и чужбина в областта на спортната психология, физиотерапия, новите тенденции в спорта, двойната кариера при спортистите и др..

По-късно през деня ректорът на НСА, проф. Пенчо Гешев прие на официална среща проф. Жуел Жарани и проф. Робер Цитози от спортния Университет в Тирана, които подписаха Рамковото споразумение за сътрудничество между спортните университети и факултети и създаването на регионална мрежа за спортна наука и образование. То бе подписано преди ден от техните колеги от 12 спортни университети и факултети от 8 държави от Балканския регион.


Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share