НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Проф. Пенчо Гешев покани президента на световното айкидо за лектор в НСА след края на мандата му в IAF

Ректорът на НСА, проф. Пенчо Гешев, се срещна с президента на Международната федерация по айкидо (IAF) - Кей Изава, по повод публичната му лекция пред студенти, състезатели и инструктори на тема Зад учението на  O Sensei „Добродетел на средния път“. Тя е структурирана на базата на няколко философски теми от учението на създателя на Айкидо, преведено на английски от Изава след дългогодишен труд и изследвания.

Лидерът на световното айкидо е за втори път в страната ни, като след първото му посещение и по инициатива на председателя на БФ Айкидо, Пламен Юруков, в НСА бе създадена специалността „Айкидо“.

„Аз съм убеден, че НСА, във всички случаи, е една от малкото образователни структури в света, която развива тази специалност и подготвя кадри с висше образование. Това респективно означава, че ще очакваме съдействие и взаимопомощ от международната федерация“ – сподели проф. Гешев пред госта и допълни, че специалността ще допринесе допълнително за израстването на специалистите в Академията.

Кей Изава благодари на ръководството като припомни добрите спомени от първата му визита в НСА. „Много ми е приятно да бъда отново тук и се надявам, че нашето сътрудничество ще става още по-силно и по-крепко. След няколко месеца навършвам 70 години, а следващата година мандатът ми свършва и имам намерение да се откажа от официалната позиция“- заяви гостът. По този повод той получи от проф. Гешев покана да стане гост- лектор в НСА за специалността „Айкидо“, което да даде по-голям тласък за развитието й.

На срещата присъстваха още проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност, проф. Николай Изов, зам.-ректор по учебната работа и председателят на БФ Айкидо – Пламен Юруков, по чиято покана Кей Изава е в България.  


Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share