НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

НСА посрещна деца и граждани на София в Нощта на учените`2019

Стотици деца, родители, учители от столични училища, граждани на София бяха гости и участваха във всички активности, които им предложи Национална спортна академия „Васил Левски“ в Европейската Нощ на учените.

За втора поредна година спортната Академия се включва в събитието, което се провежда в последния петък на месец септември в България и цяла Европа, когато университети и научни институти отварят врати, за да покажат по достъпен начин  научни постижения и методи.

Ректорът, проф. Пенчо Гешев, поздрави всички гости, напомняйки че НСА е люлката на спортната наука в България. „Най-радостното е че активни участници в днешното събитие са децата. Пожелавам на тях да бъдат влюбени в спорта, да изберат своя любим спорт и един ден да ги аплодираме като успешни спортисти“ – допълни проф. Гешев.

Официални гости на НСА в Нощта на учените бяха заместник-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, кметът на район Студентски Димитър Дилчев, зам.-кмета Велина Белева, директорът на дирекция „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ в Столична община Ирена Димитрова, д-р Любомир Младенов- директор на дирекция „Контрол и управление на спортната подготовка“ в ММС, Христо Христозов – национален директор на Спешъл Олимпикс България  и др.

„Нощта на учените съвпада с Европейската седмица на спорта. Двете събития отново ни доказват, че спортът не би могъл да се развива без спортната наука и тази вечер вие ще видите част от достиженията на специалистите от НСА. Забавлявайте се и нека науката да продължава да върви успешно заедно със спорта“ – заяви в поздравителното си слово заместник-министър Стоян Андонов.

На централния стадион на Академията присъстващите имаха възможността да се запознаят с атрактивни спортове и да участват в научни методи и анализи, даващи данни за физическото състояние на организма преди, по време и след физическа активност.

Демонстрация на особеностите на безопасност при возене или шофиране на автомобил направи многократният рали шампион и преподавател в НСА Димитър Илиев. Колежката му и олимпийски шампион Тереза Маринова запозна много деца с някои от интересните дисциплини в леката атлетика, като им бяха измерени и функционалните параметри при бягане на 400 метра. На футболното игрище бе демонстрирана GPS-системата за проследяване на изминатото разстояние по време на игра, пулсовата честота и натоварването. Лично деканът на факултет „Спорт“ проф. Красимир Петков и  студенти се включиха във фехтовката с рапира и шпага, където бе демонстрирана апаратура за отчитане на точността на попадението върху електронна мишена.

Специалисти от сектор „Адаптирана физическа активност и спорт“ демонстрираха с доброволци  различни игрови модели за работа с хора със специфични потребности от всички възрасти.

Чрез компютъризирани психологически тестове за изследване на психомоторните реакции желаещите бяха тествани за бързина на сензомоторната реакция, честотата на движенията чрез типинг тест, изследвани бяха свойствата на вниманието чрез Таблици на Шулте и др.

Таекуондисти от демо - тима на националния отбор демонстрираха бойни техники, а  специалната апаратура със сензори за отчитане силата на удара събра много кандидати да изпробват възможностите си.

Акробатите на НСА представиха атрактивни съчетания и специализиран софтуер за биомеханичен анализ на движенията за отчитане на общия център на тежестта и как той се променя в хода на изпълняваното движение.

Много награди и много настроение съпътстваха европейската Нощ на учените в НСА, а в нейния завършек малки и големи  се включиха в урока по народни танци с доц. Григоров, танцьорите от НСА, както и в зумба флашмоб с флуоресцентни елементи.

След дълги и оспорвани разисквания академичното жури реши да отличи всички участници в конкурсите за рисунка „Създай игра“ и „Нарисувай науката…в спорта“, а наградите им връчи проф. Татяна Янчева -  ръководител на проекта „Нощ на учените“ в НСА и заместник-ректор по научната и международна дейност.

Екипът на Национална спортна академия „Васил Левски“ благодари за прекрасните рисунки на учениците и преподавателите от:

122 ОУ „Николай Лилиев“, 146 СОУ „Патриарх Евтимий“, Училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Дечев“, 35 СУ „Добри Войников“, 55 СОУ „Петко Каравелов“, 62 ОУ „Христо Ботев“ и 93 СУ „Александър Теодоров – Балан“.


Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share