НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Делегация на НСА „Васил Левски“ посети град Цариброд за празника на града

По покана на Общинските власти в Цариброд, проф. Пенчо Гешев, ректор на НСА „Васил Левски“ и проф. Лозан Митев присъстваха на годишния празник на общината.  Тази покана е признание за устойчивото сътрудничество  и добрите перспективи за съвместна дейност между спортния клуб „Младост“, училищата, общинските власти на Цариброд и НСА, насочена към развитието на спорта и осигуряване на условия за висше спортно образование на младите спортни таланти от града.

Честванията в Цариброд, свързани с отбелязването на християнския празник Мала Богородица, събраха голям брой държавни, обществени, културни дейци и местното гражданство във връзка с реализацията на успешни и значими проекти в града, като важен възел в строителство на магистралата Белград-София. Сред присъстващите бяха заместник министър-председателят на Сърбия Зорана Михайлович, посланикът на Република България Радко Влайков, генералният консул Едвин Сугарев, дипломати, бизнесмени и граждани.

Проф. Пенчо Гешев честити празника на кмета на града, д-р Владица Димитров, председателя на Общинския съвет  Зоран Джуров, спортни деятели, общественици и стари и нови възпитаници на ВИФ - НСА „Васил Левски“.

В чест на празника делегацията на НСА „Васил Левски“ посети историческия Нешков връх, където проф. Пенчо Гешев положи цветя на костницата, в знак на почит към жертвите на Сръбско-Българската война  от 1885 г., която днес е превърната в символ на Сръбско-Българското помирение.

НСА „Васил Левски“ има традиционно положително влияние върху развитието на спорта в Цариброд и въобще в Западните покрайнини още от началото на своето създаване. Преподавателят от Академията Веселин Темков и специалисти по баскетбол учредяват първия клуб в града и фактически дават началото на баскетбола в Сърбия през 40-те години на ХХ в. От края на 60-те години на ХХ в. във ВИФ, а днес НСА „Васил Левски“ успешно се образоват бъдещи спортни специалисти както в Цариброд, така и в Босилеград, с което школата на Академията допринася за развитието на спорта и опазването на младото поколение в Западните покрайнини.

Именно заради това по време на своя престой делегацията на НСА „Васил Левски“ имаше многобройни неформални срещи с много възпитаници на Академията и обикновени граждани.

НСА „Васил Левски“ ,чрез културните центрове и спортните клубове в Босилеград и Цариброд, многократно е оказвала съдействие  и готовност за съвместна работа в интерес на развитието на спорта и сближаването на младите ни сънародници от двете страни на границата.
Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share