НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Работна среща на ректора с посланика на Република Корея

Посланикът на Република Корея Н.пр. Джънг Джингю бе отново гост на ректора на Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) проф. Пенчо Гешев. 

Срещата се състоя на 16.04.2019 г. с участието на проф. Татяна Янчева, зам.ректор по научната и международна дейност, Димитър Аврамов, преподавател по таекуондо в НСА и г-жа Ким – консул в корейското посолство.

Съвсем скоро, в края на м. март, ректорът на НСА и посланик Джингю бяха гости на официалното откриване на Мултиевропейските игри по таекуондо, организирани в София от българската федерация с активния принос на преподаватели, треньори и студенти от Академията.

Оценявайки съществената роля на Национална спортна академия за развитието на този спорт в България, посланик Джингю изрази благодарност към академичното ръководство за проявеното отношение и подкрепа.

„Вярвам, че НСА и лично Вие сте допринесли за развитието на двустранните връзки между България и Южна Корея по линия на спорта“, заяви Негово превъзходителство и сподели, че посолството усилено подготвя специална програма за следващата година, когато ще бъде чествана 20-ата годишнина от възстановяването на българо-корейските дипломатически отношения. Предстоящите събития ще включват и дейности от сферата на спорта, за което посолството ще разчита отново на подкрепата на Национална спортна академия, уточниха проф. Гешев и г-н Джингю.

Съвместни инициативи ще бъдат осъществени и във връзка с подписаното през януари т.г. споразумение за сътрудничество между Национална спортна академия „Васил Левски“ и Университет Кюнг Хи (Сеул). Договорът предвижда съвместни дейности по обмен на студенти, преподаватели и изследователи, работа по научно-изследователски проекти, както и обмен на научна информация и публикации.

Споразумението между двете висши училища ще послужи за реализирането на множество активности, изразиха увереност участниците в срещата, а посланик Джингю се ангажира ръководеното от него посолство да осъществява връзка и координация между корейските институции и НСА.

Корейските гости приеха с ентусиазъм и отправената от зам.-ректора проф. Татяна Янчева покана за участие на корейски изследователи в предстоящия Международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“, който НСА организира на 15-16.11.2019 г.

„Покриваме почти цялата проблематика на спортната наука“, поясни проф. Янчева и допълни: „Ще се радваме на първо участие на представители от Република Корея на този конгрес. В предишното му издание участваха участници от 17 държави. Като стимул към новото поколение изследователи в конгреса е включена и награда за млад учен.“ Проф. Янчева очерта и друга потенциална форма на сътрудничество с корейските академични среди – чрез публикации в международното научно списание на Академията Journal of Applied Sport Sciences.

В края на разговора участниците изразиха благодарности за доброто сътрудничество и взаимно удовлетворение от разменените идеи и предложения.

 

 

 Всички


??????? ??? Facebook Twitter Share