НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Национален форум „Ветроходство в Черно море“ се проведе в НСА

Ветроходството като спорт, професия, хоби, терапия и екологично плаване в Черно море и България. Това бе основната тема в първото издание на Национален форум „Ветроходство в Черно море“, организиран на 24 и 31 март т.г. от Ветроходна академия „Кор Кароли“.

На 31 март форумът се проведе с домакинството на Национална спортна академия „Васил Левски“ и специалното участие на ректора проф. Пенчо Гешев и зам.-ректора проф. Татяна Янчева като гост-лектори.

В своята лекция проф. Гешев, чиито академични интереси и публикации са в областта на началното обучение по ветроходство и техническата подготовка на ветроходеца, засегна ролята на Национална спортна академия в развитието на ветроходството в България. Ректорът на НСА беше лектор и в първото събитие на Ветроходната академия – на 24 март, в гр. Варна.

Различни психологически аспекти на ветроходството представи в лекцията си проф. Татяна Янчева – зам.-ректор на НСА и психолог на националния отбор по художествена гимнастика.  

Като лектори във форума участваха също проф. Камен Фильов – член и международен съдия в Световната федерация по ветроходство (World Sailing) и почетен председател на Българската федерация по ветроходство, Дончо Папазов – мореплавател, осъществил презокеански и околосветски пътешествия сам и заедно със съпругата си Юлия Гурковска-Папазова, д-р Васил Куртев - трикратен носител на наградата „Златен глобус“ за най-добро българско морско ветроходно постижение и др.

Всички те разказаха своята лична история, как и защо са избрали ветроходството, споделиха на какво учи и възпитава морето и ветроходството в живота, както и за своята гледна точка към уважението и любовта си към морето. 

Събитието бе организирано с подкрепата на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и „Поддържане чистотата на морските води“ АД. 
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share