НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Франсоа Бошар представи в НСА лекция за спортовете на открито

 

Франсоа Бошар, един от най-известните френски радетели за развитие на спортовете на открито и активен участник в различни световни асоциации за спорт, представи пред студенти и преподаватели на Национална спортна академия своя опит в научни и практически аспекти на постиженията в този сектор.

Лекцията бе част от научно-практически семинар, чиято програма включваше също открита дискусия и кръгла маса с участието на професионалисти и изследователи в областта на спортната анимация. Сред дискусионните темите бяха обсъдени и възможностите за сближаване на действията в двете национални системи – на Франция и България.

Непосредствено преди лекцията си Франсоа Бошар се срещна със заместник-ректорите на Национална спортна академия проф. Николай Изов и проф. Апостол Славчев, които го запознаха с детайлна информация за специалностите в обхвата на водните спортове и спортовете, практикувани на открито, по които Национална спортна академия провежда обучение. В разговора взеха участие преподавателите на НСА доц. Петър Янков – катедра „Снежни спортове“ и доц. Стефка Джобова – катедра „Водни спортове“.

Гостът сподели, че е впечатлен от мащабното участие на Академията в европейски проекти, на което е бил свидетел, работейки в сътрудничество с партньорски организации от различни държави. „Където и да отида, виждам логото на НСА“, сподели с усмивка г-н Бошар. На срещата бе обсъдена и възможността за сътрудничество по линия на преподавателска мобилност между ръководения от Франсоа Бошар институт и Национална спортна академия.

Към момента Франсоа Бошар е директор на институт, специализиран в областта на спортовете, практикувани на открито и сектора за отдих на открито в слабо населени райони – организация, която е част от структурата на френското Министерство на спорта. Той ръководи и Европейската мрежа за спорт на открито (ENOS), насочена към популяризиране на спорта на открито в Европа, както и за подпомагане развитието на тези видове спорт в селските райони.

Професионалните интереси на Франсоа Бошар са свързани с каяка в бързи води (воден слалом), първо като състезател, а по-късно като старши треньор на френския национален отбор.
Всички


Сподели във Facebook Twitter Share