НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Европейска нощ на учените в НСА!

Различна и колоритна както винаги, Национална спортна академия Васил Левски не избяга от същността си и този път. На форума „Европейска нощ на учените“, академията отвори вратите си за всеки, който иска да се докосне до невидимата част на спорта - науката в спорта. Специалистите на академията показаха високо ниво на професионализъм и на достъпен и разбираем език дори и за най-младите, обясняваха демонстрираните научно-изследователски методи. Участниците видяха колко вдъхновяващ и интересен е светът на науката. Балансирано съчетание на забавление и образование превърна вечерта в истински център на науката и радостта.

Специални гости на събитието бяха: Доц. Стоян Андонов – зам.-министър на младежта и спорта, Велина Белева – зам.-кмет на Район Студентски, Ирена Димитрова – директор Дирекция „Превенция, интеграция, спорт, туризъм“ към Столична община, Проф. Лъчезар Димитров, ректор на НСА (2003-2012 г.), член на Настоятелството на НСА, , Йоанна Дочевска, председател на Асоциация за развитие на българския спорт, Слави Бинев, председател на БФТ и вицепрезидент на WT - Europe, учители и деца от специализирано училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“.

В инициативата взе участие и комисията за научно-приложна дейност и връзки с Кукион (Kukkiwon) към Българска федерация по таекуондо, представлявана от Димитър Аврамов, както и трима от най-изявените представители на този спорт от Корея.

Събитието започна с приветствие на домакина проф. Татяна Янчева, зам.ректор на НСА. Откриването се превърна в истинска атракция, благодарение на специалистите на НСА, които демонстрираха, художествена гимнастика, таекуондо, акробатичен баскетбол, скейтборд и ролкови ски. Участие взеха учители от цяла София, деца от различни училища, както и специалисти и студенти от НСА.

След вълнуващото начало стартира и програмата на събитието, разделена на три лъча.

В планираната научната част над 40 учители взеха активно участие в научен форум, където имаха възможност да получат интересна и полезна информация. Акцент бяха следните теми: международните измерения на физическата активност, представени от гл. ас. Стефка Джобова, актуалните проблеми, свързани с мотивацията на децата за занимания със спорт и справяне с трудностите и предизвикателствата с лектор проф. Татяна Янчева. Проф. Диана Димитрова насочи вниманието на присъстващите към здравословно хранене при децата, тема вълнуваща всички, а гл. ас. Никола Господарски представи технологията в спорта. За финал учителите успяха да се запознаят с една нова и провокативна идея “Plogging” – или как можем да съчетаем спорта и грижата за природата “Plogging in Sofia”, представена от Никола Гурголова - Словакия.

Форумът беше с отворена дискусия, в която учителите имаха възможност да изразят мненията си по важни теми за развитието на децата, да обменят опит със специалистите в областта на спорта и здравословния начин на живот.

Успоредно с презентациите всички гости на академията имаха шанса да участват в различни спортове, където нашите специалисти по гимнастика, аеробика, волейбол, баскетбол, катерене, футбол, лека атлетика, скейтборд, ролкови ски, мажоретен състав, латиноамерикански танци, карате, таекуондо, народни танци, акробатика както и акробатичен баскетбол показаха интересни и атрактивни методи за работа с деца и възрастни.

На терена по лека атлетика ас. Тереза Маринова, успя да зареди всеки с Олимпийски дух и да демонстрира впечатляващи методи за спортна активност. Футболният специалист гл. ас. Корнелия Найденова показа не само истински професионализъм при работата си с деца, но и демонстрира методи за интегриране на деца с увреждания. Доц. Божилов и гл.ас. Мариана Борукова и цяла група ентусиазирани деца за волейбол и баскетбол показаха отборният дух в залите на НСА.

Голямата изненада беше свързана с научната техниката, която НСА представи пред всички. Малки и големи можеха да видят какво се случва с организма на всеки по време на спортна активност. Ас. Олег Христов и екип от специалисти от ЦНПДС към НСА демонстрираха научни експерименти и показаха колко интересна може да бъде науката в спорта на терените по футбол, лека атлетика, катерене, както и пред ректората на НСА. Всеки успя да се докосне до другата страна на спорта - научната. Димитър Аврамов и неговият отбор демонстрираха техника за измерване силата на удара в таекуондото и позволиха на всички да усетят духа на този вековен спорт.

Специално участие във всички спортове взеха деца от специализирано училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“. Децата имаха възможността да се включат във всяка спортна дейност по време на събитието. Специалистите на НСА с увреден слух Веромира Велинова и Радостина Йотова направиха истински празник с децата от училището. Те демонстрираха аеробика и карате, където децата на г-жа Севдалина Джонгарска – директор, взеха най-голямо участие.

Акцент в програма бяха народните танци и специалистите на доц. Б. Григоров, които вдигнаха всички на крака и заредиха атмосферата с български дух. Те показаха че спортът носи в себе си дълбоки корени и истинско културно наследство.

В тъмната част на нощта се случи и кулминацията на събитието. Бяха раздадени светещи пръчки, с които всички заедно под звуците на българска музика и под ръководството на гл. ас. Милена Търничкова, специалист по аеробика, направиха истински празник за спорта – флашмоб, който огласи и освети спортна София.

====================================================

Специална благодарност към всички участници в Европейската нощ на учените

Организаторите на Европейската нощ на учените изказват благодарност към всички преподаватели, специалисти и студенти, които подкрепиха събитието от самото начало и направиха тази нощ истински празник. Специална благодарност към катедра Гимнастика за цялостната подкрепа, на специалистите от секторите Волейбол, Баскетбол, Футбол, ТАО, Лека атлетика, Снежни спортове, Карате.

Благодарност към специалистите от ЦНПДС и участниците в научната сесия.

Огромна благодарност на доброволците - студенти от Учителски и Треньорски факултет на НСА.  
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share