НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Президентът на Международния олимпийски комитет стана Доктор хонорис кауза на НСА

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА) за приноса му към развитието на спорта и олимпийските ценности в световен мащаб.

Символите на почетната титла – медал и диплом връчи лично ректорът на Академията проф. Пенчо Гешев. Водещ на церемонията бе проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност, а биографична информация за номинирания представи зам.-ректорът по учебната работа – проф. Николай Изов.

Тържествената церемония се състоя в присъствието на кмета на град София Йорданка Фандъкова, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, членове на Академичното ръководство и Настоятелството на НСА, представители на Изпълнителното бюро на БОК, олимпийски шампиони, председатели на български спортни федерации, делегати от Международния олимпийски комитет, директора на Националната олимпийска академия проф. Лозан Митев, деятели от олимпийски клубове от цялата страна, сред които и Олимпийски клуб - НСА.

„Гордост е за НСА, че в нейната академична общност се включва личност като г-н Бах, но това е привилегия и за него, тъй като Национална спортна академия работи за възпитанието на младите хора в олимпийските ценности, което е основна цел на Международния олимпийски комитет“, заяви ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев при връчване на отличието.

От своя страна, г-н Бах подчерта високия си респект към Национална спортна академия като институция, отдадена изцяло на развитието на спортното образование и наука. „Като олимпийски шампион, приемам тази титла от името на цялото олимпийско движение“, подчерта президентът на МОК. Той изтъкна приноса на българските олимпийски шампиони, определяйки ги като най-добрите посланици на България, донесли с успехите си гордост и радост на цялото олимпийско семейство. Томас Бах припомни, че страната ни е участник в първите Летни олимпийски игри в Атина, 1896 г. – факт, който отрежда място на нацията ни сред първите 14 участници в модерните олимпийски игри.

В приветствието си г-жа Стефка Костадинова поздрави новия доктор хонорис кауза с престижното звание и изрази благодарност към него за усилията, които е положил за обединения отбор на Северна и Южна Корея по време на Игрите в Пьонг Чанг. „Това промени глобално гео политическата обстановка в синхрон със заветите на Пиер дьо Кубертен. Днес олимпийските игри отново обединяват нациите, рушат прегради и премахват граници“, изтъкна председателят на БОК.

В края на церемонията г-н Бах представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”. Сред най-важните послания в нея бе изключителната роля на спортистите, които младите хора възприемат като ролеви модел. „Атлетите са носители на ценностите на спорта, на олимпийските идеали за достойнство, приятелство, уважение в обществото. Днешният крехък свят се нуждае от това мощно послание на спорта повече от всякога досега“, обобщи президентът на МОК.

Церемонията завърши с поднасяне на цветя пред бюста на барон Пиер дьо Кубертен, разположен в Олимпийския кът на Ректората на НСА, редом с имената на българските олимпийски шампиони. В символичния акт заедно с президента на МОК Томас Бах и ректора на НСА проф. Гешев, се включиха кметът Фандъкова, председателят на БОК Костадинова и министър Кралев. Томас Бах бе посрещнат от представители на всички клубове на Националната олимпийска академия, дошли от страната за да уважат церемонията, сред които и Олимпийският клуб на НСА. Гостите разгледаха историческата изложба на Академията, сред която има и архивна снимка на олимпийския шампион по фехтовка Томас Бах.

На среща с Академичното ръководство президентът на МОК и придружаващата го делегация се запознаха с историята, традициите и разнообразните възможности за обучение в НСА. Гостите останаха впечатлени и от отличната учебно-спортна база на Академията.

Непосредствено преди церемонията проф. Пенчо Гешев, в качеството му на ректор на НСА и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет, взе участие в среща на Томас Бах с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на младежта спорта Красен Кралев.
Всички


Сподели във Facebook Twitter Share