НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Възпитаници на НСА сред спортния елит в супермаратона „Един ден на Витоша“

Първият щафетен супермаратон на Витоша събра елитни спортисти в подкрепа на спорта за хора с физически увреждания и улесняване на достъпа им до планината. Спортното предизвикателство,по инициатива и с основното участие на Дойчин Боянов, започна в полунощ на 14 април със скоростно изкачване от Княжево и завърши след двадесет часа на същото място.

Дойчин обиколи планината, упражнявайки близо 20 вида спортно-туристически дейности, в които се включиха шампиони в съответните спортове. Повечето от тях са възпитаници или настоящи студенти на Национална спортна академия: световният и европейски шампион по кану Станилия Стаменова, планинският бегач Антония Григорова, европейският вицешампион по ориентиране Кирил Николов – Дизела, победителят в колоездачната обиколка на България Евгени Балев, парапланеристът Веселин Овчаров, алпинистът Мартин Маровски, най-изявеният български спелеолог Теодор Кисимов, многократният републикански шампион по ски-алпинизъм Никола Калистрин.

В предизвикателството взе участие и екип на Центъра за научна и приложна дейност в спорта към НСА, който проведе функционално изследване по научно-изследователски проект.

На финала алпинистът беше посрещнат от проф. Кирил Андонов със знамето на Национална спортна академия, която подкрепи благородната кауза.

„За мен това бе съвършеното приключение в компания на едни хора, които аз много уважавам“, сподели Дойчин. Повече за преодоляването на 75-километровото трасе може да научите от видеото на bTV – основен медиен партньор на супермаратона.

Всеки желаещ може да се включи в благотворителната кауза чрез дарение с SMS или по банкова сметка на страницата на инициативата. Със средствата ще бъде изградена спортна площадка за хора с увреждания в местността Игликина поляна на Витоша.

 
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share