НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Церемонията „Нощта на шампионите“ отличи най-големите успехи в спорта за 2017 г.

За трета поредна година Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор отличиха най-успешните спортисти и треньори на България в церемонията „Нощта на шампионите“. Тържественото събитие се проведе в столичната зала „Рейнбоу Плаза“ и бе излъчвано директно по БНТ1.

Ректорът на Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, който беше официален гост на церемонията, връчи наградата в категорията „Млад спортист на България до 18 години“ за 2017 г. на Антъни Иванов. Перспективният плувец бе отличен за класирането си осми на 200 м бътерфлай от световното първенство за мъже и за бронза в същата дисциплина от световното първенство за младежи. Той получи премия от 10 000 лева, а личният му треньор Николай Вакареев – премия от 5000 лева.

В категория „Спортист на България“ за 2017 г. победители очаквано станаха Григор Димитров (тенис) и неговият треньор Дани Валверду.

На церемонията министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“ на изтъкнати личности, които са чествали кръгли годишнини през 2017 г. и имат големи заслуги за българския спорт. С тази награда беше удостоен проф. Петър Киров, емблема на българската борба, изтъкнат треньор и преподавател на Национална спортна академия. В същата категория бяха отличени и Христо Бонев, Йордан Лечков, Николай Бухалов, Методи Савов и Иван Лебанов.

Отличия бяха връчени в общо 7 категории, а всички спортисти и треньори бяха наградени с парични премии. В категория „Млад спортист на България до 14 години“ за 2017 г. победител е Александър Джорджев (таекуондо WTF), който стана световен шампион за кадети.

В категория „Млад спортист на България до 23 години“ за 2017 г. победител е Даниел Асенов (бокс), който стана европейски шамппион по бокс за мъже и спечели купа „Странджа“.

В категория „Спортист с увреждания на България“ за 2017 г. победител е Ружди Ружди (лека атлетика), който стана световен шампион и световен рекордьор на гюле.

В категория „Отбор на България“ за 2017 г. победител е националният ансамбъл по художествена гимнастика в състав Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Теодора Александрова и Елена Бинева. Те се класираха три пъти на първо място, пет пъти на второ и веднъж на трето за световната купа и спечелиха сребърен и бронзов медал на световното първенство. Наградата връчи Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

В категория „Треньор на България“ за 2017 г. победител е Весела Димитрова, треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика. Тя получи премия от 50 000 лева от изпълнителния директор на БСТ Дамян Дамянов.

Сред официалните гости на третата „Нощ на шампионите“ бяха още изпълнителният директор на фондация „Български спорт“ Цено Ценов, членът на УС на БСТ Живко Вангелов, вицепрезидентът на БОК и президент на БФ Бокс Красимир Инински, главният секретар на ММС Асен Марков, председателят на БФ Таекуондо WTF Слави Бинев, председателят на БФ художествена гимнастика Илиана Раева, председателят на БФ баскетбол Георги Глушков, председателят на БФ батут Стоян Димитров, председателят на Българска паралимпийска асоциация Илия Лалов и др.

 

 
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share