НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Трима студенти на НСА „Васил Левски“ удостоени с приз „Студент на годината“

Ива Радкова, Николай Байряков и Денислав Коджабашев са носителите на националния приз „Студент на годината“ на Националното представителство на студентските съвети.

Четвъртокурсничката в Учителски факултет Ива Радкова бе удостоена с наградата в направление „Педагогически науки“. Освен че е с отличен успех Ива е член на “Олимпийски клуб – НСА”, участвала е в подготовката и реализацията на различни спортни, културни и научни мероприятия под егидата на Министерството на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Международната и националната олимпийски академии, НСА „Васил Левски“. Тя работи и като треньор на отбор от младежи, настанени в бежанския център в гр. Харманли, доброволец е в провеждането на тренировки по спортни игри с непълнолетни лица настанени в регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците в гр. София и е треньор-доброволец в „Отбора на надеждата“. Наградата и бе връчена лично от г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община. В словото си Ива благодари на семейството си и на управителят на Спортс мениджмънт – България г-н Виктор Кирков за подкрепата, както и на ръководството на НСА за възможностите, които Академията предоставя на студентите си за развитие в професионален план.

Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева награди победителя в категория „Спорт“ – националния състезател по класическа борба Николай Байряков, бронзов медалист от европейското първенство през 2017 г. в Нови Сад. Той е студент в магистърска програма „Спорт за високи постижения“ на НСА и е завършил е бакалавърска степен в Треньорския факулет на НСА.

Победителят в категория „Спорт“ Николай Байряков благодари на ръководството на НСА за подкрепата, която получава. „Като активен състезател осъзнавам колко важен е спортът за всички българи, защото в трудни времена спортните успехи ни карат да се чувстваме горди“, каза той.

Част от спортните постижения на Байряков през годината са 7-о място на световното първенство в Париж, 3-о място на турнира „Никола Петров“, 1-о място на зимното и лятното републиканско първенство и призови класирания на международни турнири в чужбина. Във визитката си Байряков има и 5-о място от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Той участва активно в различни доброволчески кампании на Министерството на младежта и спорта и НСА, както и в проекта E.D.G.E. за насърчаване на антидопинг културата сред младите спортисти и треньори.

Специална награда в категория „Спорт“ бе присъдена на Денислав Коджабашев – сребърен медалист от европейското първенство по тенис на маса за хора с увреждания през 2017 г. и носител на медали от открити турнири в Румъния и Германия. Той е студент ІІ курс в НСА в специалност „Треньор по тенис на маса“. Коджабашев активно се занимава с обществена дейност. Участва в спортни демонстрации за деца и възрастни с увреждания, лектор е в домове за хора с увреждания и е мотивационен лектор във Френския лицей.

Тъй като Денислав бе на състезание, наградата му прие доц. Галина Очева – ръководител специалност в НСА и негов тутор.

Церемонията под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев се проведе в Народния театър „Иван Вазов“ в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова, заместник-министри, депутати, ректори, преподаватели и студенти. Сред гостите бяха ректорът на НСА „Васил Левски“ проф.Пенчо Гешев, зам.-ректорът по учебната работа проф. Николай Изов и деканите на ТФ и УФ проф. Красимир Петков и проф. Огнян Миладинов.

Наградите „Студент на годината“ се връчват за 11-и пореден път на най-активните студенти в България. Победителите в различните категории са излъчени от жури с председател доц. Мария Фъртунова – директор на Дирекция „Висше образование“ в Министерство на образованието и науката. Кандидатите се оценяват в 12 сфери на науката, изкуствата, спорта и военното дело.

 
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share