НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Публиката: Изумителен спектакъл, страхотно шоу! Поклон!

Спектакълът „Расте, но не старее“, с който Национална спортна академия „Васил Левски“ ознаменува 75-ата си годишнина се превърна в празник за цялата спортна общественост. Спортното шоу постави официален старт на инициативата „София - Европейска столица на спорта 2018“ и бе организирано съвместно с едноименната фондация и Столична община.

Над 500 студенти и външни участници, сред които множество възпитаници на НСА, създадоха неповторима атмосфера на най-представителната сцена на Националния дворец на културата – зала 1.

Творческият екип в състав проф. Кирил Андонов, гл. ас. Емил Видев, доц. Бисер Григоров, Радостина Маринова, Младен Петров и Свила Величкова изненада и очарова публиката с нестандартни сценични решения, елегантен хумор и заразителна емоционалност. Авторите умело успяха да представят сложния преход през най-важните исторически епохи от зараждането ни като нация, през възникването на спортовете, появата на Юнашкото движение, основополагането на спортните дружества, за да достигнат до съвременните спортове, представени в атрактивни демонстрации по групи.

С умел творчески подход спектакълът разкри социалната значимост на спорта и неговата водеща функция в редица обществено полезни дейности като планинското и водно спасяване, охраната и сигурността и пр., които разширяват стандартната представа за спорта като хоби и приятно занимание за свободното време. Вниманието на публиката сполучливо бе насочено към философията на двигателната култура, към дълбокия смисъл на заниманията с физическа активност и ролята на спорта за духовното израстване, социалната интеграция и екипността, които движат гражданското общество към неговото възходящо и устойчиво развитие. И този замисъл достигна до сърцата на хората, затова в очите им имаше мекота, топлина и сълзи.

Красотата и естетиката на движението, несравнимият енергиен заряд, който спортът носи наелектризираха публиката и я подготвиха за кулминацията - появата на сцена на българският спортен елит. Олимпийски, световни и европейски шампиони, донесли прослава на България по света бяха посрещнати на крака и с бурни аплодисменти. Израз на респект към всяко едно име от непреходния списък на българските шампиони, за всички тях, които дадоха своя безценен принос към спортната слава на страната ни - добавена стойност към международния авторитет на България.

 

 
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share