НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Откриване на Европейската седмица на спорта

 

На 23 септември с изложението „Избери спорт #Бъди активен“, в Борисовата градина, започна Европейската седмица на спорта (23-30 септември) в София. В рамките на изложението водещи спортни федерации представиха спортовете си с атрактивни демонстрации и презентации.

Обездвижването е огромен проблем сред младите хора, изтъкна министърът на младежта и спорта Красен Кралев и благодари на семействата, които насърчават децата си да спортуват. На церемонията по откриването присъстваха зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, ректорът на Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, както и олимпийските шампионки Таня Богомилова и Тереза Маринова, която е един от посланиците на Европейската седмица на спорта #BeActive заедно с други изявени наши спортисти като Антъни Иванов, Цветан Соколов, Радена Ангелова, Ивелин Попов, Мария Йовкова, Ружди Ружди, Лиляна Георгиева, Александра Начева и Красимира Чахова.

Много от българските федерации направиха презентации и демонстрации на своите спортове – лека атлетика, таекуондо, карате, кикбокс, муай тай, баскетбол, бадминтон, модерен петобой, фехтовка, джудо, борба, бокс, плуване, биатлон, тенис, хандбал, спортна гимнастика, акробатика, стрелба с лък, голф и ски. Балканска федерация адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област направи зумба демонстрация, в която се включиха много желаещи, а шоуто започна с изпълнения на мажоретен състав „Уондърс“. Голям интерес предизвикаха демонстрациите на бойните спортове и стрелбата с лък, в която се включиха и министър Кралев, проф. Гешев и Тереза Маринова. В езерото Ариана много деца имаха възможност да получат първи уроци по кану-каяк.

Събитието се организира по инициатива на Европейската комисия, а координатор за България е Министерството на младежта и спорта. Целта е да се увеличи броят на физически активните граждани чрез занимания със спорт, което би повишило качеството на живот и здравословното състояние, като същевременно носи послание за толерантност. Проектът е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейския съюз.

В помощ на организацията и провеждането, като доброволци се включиха студенти от Национална спортна академия „Васил Левски“, под ръководството на Катедра „Мениджмънт и история на спорта“ и преподавателите доц. Георги Драганов и ас. Емилия Витанова. Доброволците от I курс Аделина Петкова, Габриела Георгиева, Михаил Генадиев, Мартин Манолов, Христо Георгиев и техните колеги от II курс Адриан Нанков, Емилия Тонева, Преслав Станоев, Мариян Тодоров, Мартин Ангелов и Светослав Йорданов подпомогнаха информационната кампания на събитието и подготовката на щандовете на федерациите.

 

 

 

    Всички


Сподели във Facebook Twitter Share