НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Честване на Олимпийския ден в НСА „Васил Левски“

 

Лекция за олимпизма, много спортни игри и щафета със символичен факел отбелязаха честването на Олимпийския ден в НСА „Васил Левски“

Вицепрезидентът на БОК Йорданка Благоева и най-титулуваната ни спортистка Мария Гроздева посрещнаха щафетата със символичния олимпийски огън в НСА, с което бе отбелязан Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец.

Десетки студенти и ученици се включиха във факелното бягане по алеите на Спортната академия. Сред тях имаше и гости от провинцията, както и от съседния сръбски Босилеград.

Пред това проф. Лозан Митев откри събитието с беседа на тема "Олимпийски ценности", в която им разказа какъв е смисълът на олимпийския ден и че всъщност на тази дата се обявява на световната общественост основната философия на съвременния олимпизъм, която си поставя за стратегия разпространение на хуманните ценности на спорта – стремежа за усъвършенстване, борбата за справедливост и истина при състезанията, равенство между участниците, феърплей и идеята за мира.

Международният олимпийски ден бе отбелязан и с много демонстративни състезания по различните спортове. Старт на турнира по плажен волейбол даде легендата Любо Ганев. Имаше още футбол на малки вратички, теглене на въже, надпревара с ролери, ориентиране, катерене по стена - дисциплина, която влезе в програмата на следващите игри Токио 2020, както и голф.

На празника дойдоха именити наши спортисти. Сред тях и двукратният олимпийски шампион по борба Петър Киров, златният медалист от игрите Москва 80 Валентин Райчев и други.

Ректорът на НСА „Васил Левски“проф. Пенчо Гешев и зам.-ректорът по научната и международната дейност проф. Татяна Янчева посрещнаха младите участници и гостите взеха участие в събитието.

Сред присъстващите официални лица бяха още зам.министърът на спорта Габриела Козарева, както и Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

Празникът в НСА се организира от БОК за поредна година. На състезанията бе и генсекът на олимпийската ни централа Белчо Горанов, който не само бе в публиката, но и се пробва в тегленето на въже и катеренето по стена.

Тържества имаше и в други градове на страната, като бронзовата олимпийска медалистка в борбата от Рио 2016 Елица Янкова запали символичния огън в Благоевград.

Всички участници получиха тениски с олимпийския символ и Международен олимпийски сертификат, подписан от президента на МОК Томас Бах и председателя на БОК Стефка Костадинова.

МОК чества Международния олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество.

Източник: www.bgolympic.org
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share