НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Трети шахматен турнир за деца за Купа „Евро София“

 

В края на януари Национална спортна академия „Васил Левски“ бе домакин на Третия турнир по ускорен шахмат за деца Купа „Евро София“. Събитието премина при засилен интерес, а в оспорваната битка се включиха 80 деца на възраст от 6 до 14 години от София, Пловдив, Асеновград и други български градове.

Гост на официалното откриване на турнира бе евродепутатът и член на Комисията по култура и образование към Европарламента Ангел Джамбазки, който приветства децата за това, че са избрали този интелигентен спорт, поздрави родителите и треньорите за подкрепата им, похвали организаторите за добрата работа и предостави като награда за победителите в трите под-турнира пътуване до столицата на Европа - Брюксел.

Организаторите на турнира - Шахматен клуб „НСА“ и Национална спортна академия „Васил Левски“ в лицето на Светлин Марков, Валентин Добрев, гл. ас. Радислав Атанасов, Александър Вуков се бяха погрижили не само за добрата обстановка по време на играта, но и да зарадват всички присъстващи с много лакомства и изненади, за да превърнат съботния ден в голям празник за малките шахматисти.

Основна цел на организаторите е популяризирането на шахматната игра сред подрастващите, като занимание, което дава възможност за развитие на логическото мислене, дисциплината, концентрацията и волевата регулация на психиката. По този начин шахматът се утвърждава като спорт, в който ръка си подават мисълта и съобразителността, импровизацията и въображението, решителността и творчеството. А това става по формата на игра в един завладяващ и занимателен процес.

Позитивна традиция в НСА е и използването на турнирите като поле-тренажор за провеждане на методически организирани занимания на студентите по шахмат, в качеството им на спортни педагози и треньори, организатори и съдии.

Шахматната надпревара се проведе в 7 кръга по швейцарска система, а турнирът бе разделен на три микротурнира, където призови места заеха:

Микро-турнир С: За деца до 10 години, неградирани (начинаещи) в шахмата, призови места заеха:

1. Яна Матеева от Шахматен клуб “ЧесБомб“, Пловдив.

2. Валентин Яглис от Шахматен клуб „ЦСКА“, София.

3. Христо Несторов от Шахматен клуб „Славия“, София.

Яна Матеева завоюва първо място в турнира, след много оспорвана битка, като изпревари втория и третия по допълнителни показатели.

 

Микро-турнир В: За деца до 10 години (градирани) медали и много награди получиха:

1. Даниел Марков от Шахматен клуб „НСА“, София.

2. Боряна Аршинкова от Шахматен клуб „НСА“, София.

3. Данаил Попзафиров от Шахматен клуб „Елит“, София.

Даниел Марков завърши турнира с 6 точки от 7 възможни, изпреварвайки останалите, като не допусна загуба.

Микро-турнир А: За деца до 14 години (градирани) на първите три места се класираха:

1. Никола Кънов от Шахматен клуб „Елит“, София.

2. Симеон Тодев от Шахматен клуб „Пловдив“, Пловдив.

3. Петя Караиванова от Шахматен клуб „ Асеновец“ 2006, Асеновград.

Никола Кънов грабна златото в този турнир с 6,5 точки допускайки само едно реми с втория в класирането.

Партиите на лидерите в класирането през всички кръгове бяха директно излъчвани в Интернет чрез сървъра на „Chess Bomb” посредством професионални електронни дъски, снабдени с магнитни датчици, монтирани във всички дъски, всички шахматни фигури и всички шахматни часовници.

При тези условия съдийският екип на състезанието се ръководеше перфектно от международния съдия Иван Стойнов, подпомаган от Петър Рибаров – магистър от НСА, Васил Колев и Пламен Станчев – възпитаници на Академията. Допълнително беше организиран съпътстващ коментар и анализ, предназначен за родителите и гостите в отделно помещение, където лектор беше гл.ас. Радислав Атанасов, ръководител сектор „Шахмат“ в НСА.

Организаторите на състезанията пожелаха още много спортни успехи на всички участници и обещаха да има още такива празници.

Ани Христова

Радислав Атанасов

 

 
Всички


Сподели във Facebook Twitter Share