НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Втори турнир за деца по шахмат "Еврософия" се проведе в НСА

Втори турнир по шахмат за деца за купа „Еврософия“ се проведе в сградата на Националната спортна академия. Събитието събра около 100 малчугани на възраст от 6 до 14 години, разделени в три групи, които в рамките на 15 минути за партя шах, трябваше да покажат какво могат.

В турнира нямаше ограничение за участващите, като в него се включиха както такива, занимаващи се професионално с шах от години, така и други, които тепърва навлизат в играта. Оказа се обаче, че освен всичко друго, шахът понякога е и семейна игра.

Светлин става европейски шампион по шах едва 7-годишен, като печели 9 от 9 партии, заемайки първото място от общо 650 деца в неговата възрастова категория.

За много от малките шампиони началото е като на шега, продължението обаче е свързано с много тренировки и упорство, но и с възможността да се учиш.

Във всяка от трите категориите бяха отличени по три деца, които получиха съответно златен, сребърен и бронзов медал, купа към тях, както и предметна награда. Най-важна обаче остава не победата, а миговете, в които виждаш как двама малки опоненти, след края на партията шах, се разплакват- единият, защото е загубил, а другият, защото осъзнава, че е победил своя нов приятел, споделят на тръгване организаторите и си пожелават повече моменти като тези.

Източник: www.evrocom.bg

Видео от проявата вижте ТУК

 Всички


Сподели във Facebook Twitter Share